14.04.2014 15:10

Над 2000 души са посетили Римският ден в археологически резерват Никополис ад Иструм

Над 2000 души са посетили Римският ден в археологически резерват Никополис ад Иструм на 13 април 2014 г., сочи статистиката на Регионален исторически музей – Велико Търново. Атрактивното събитие бе финал  на Международното изложение „Културен туризъм“.
Въпреки не особено доброто пролетно време в античния град до село Никюп имаше много индивидуални туристи, организирани групи и чужденци от Швейцария, Англия, Норвегия, Франция, както и европески заселници от района на Велико Търново.
Миналото на Никополис „оживя“ с атрактивните демонстрации на групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов. В играта на времето се включиха музейни специалисти, облечени с дрехи и аксесоари от епохата на Римската империя. Събитието стана факт и с логистичната подкрепа и активно участие на жителите на село Никюп. 
Посетителите на Римския ден имаха възможност да научат повече за историята на древния град, която им бе представена от археолога, проучващ Никополис ад Иструм и директора на РИМ-Велико Търново Иван Църов. Стотици се възползваха и от възможността за пикник на място, която бе предоставена за първи път.
Предвижда се през активния туристически сезон в археологическия резерват да се провеждат и други събития, подобни на Римския ден, за да се наложи Никополис ад Иструм като трайна дестинация за културен туризъм.
        

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.