06.10.2023 14:30

На 7 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

На 7 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки. Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.
В България, към 6 октомври, своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.
По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира следните инициативи през октомври:
7 октомври (събота)
В знак на солидарност 19 български общини едновременно ще осветят фасадите на свои емблематични сгради или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.