09.06.2014 14:30

EASA2014 Symбиоза

Наближава времето за откриване на EASA 2014 Велико Търново

След малко повече от месец Велико Търново ще стане първият български град, който ще има привилегията и удоволствието да бъде домакин на Европейската асамблея на студентите по архитектура. Над 550 студенти по архитектура от цяла Европа ще творят в Старата българска столица. Ще предложат своите невероятно креативни и атрактивни проект за малки намеси в градската среда.
Събитието е едно от централните за 2014 година в процеса на подготовка кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. То ще покаже идеята за симбиоза между миналото и бъдещето, между архитектурата и природата, между изкуството и ежедневният живот.
И сега в цифри: 25 000 винта, 30 000 пирони, 80 м3 дървен материал, 100 литра лакове, 26 м3 бетон  и много още. Добър ден, Велико Търново - 550 бири, моля (студени!)“.
От 19 юли до 3 август Европейската асамблея на студенти по архитектура – EASA2014 “Symбиоза“, начело с 550 студенти и професионалисти от всички Европейски страни, ще превърне изброените материали в 42 работилници. Старата столица ще си има уникални придобивки - нов плаж с павилиона “Boathouse” по проект на студенти от Северна Ирландия и понтоните “Walden” от испански архитект. Атрактивна градска мебел ще предлага удобствата си на жители на града и туристи, други четири павилиона ще събират ученици, студенти, младежи и възрастни да разпускат заедно, а медийните работилници EASA TV и ежедневникът „Дъждобран“ ще отразяват неспирно случващото се в града. Атрактивната интерактивната инсталация “Syntesizer” ще превърне градски пространства в музикален инструмент, който свири според движението на хората, а Европа най-накрая ще реши проблема с азбуките – Солунските братя и латинските им колеги влизат в symбиоза с работилницата “Lightype”, която ще разработи нова смесена азбука и ще я инкорпорира в градската среда като скулптурни намеси.
Това да споменем за някои от работилниците. Всички останали можеш да разгледате ТУК.
Symбиоза ще има не само при работилниците - на 24 юли лекцията на Недко Солаков ще премине в симбиотичен концерт на Теодосий Спасов и БALKANSKY. На 25 юли продължаваме с лекция на холандския скулптор Ян Домс, след което оркестър „Карандила“ ще разкажат как те разбират архитектурата, с музикалните си инструменти  и специалната програма, която подготвят за EASA. Мястото е парк „Асеневци“, а достъпът до тези лекции и концерти ще е свободен – заповядайте!
Имаш ли път към Велико Търново на 18 - 19 юли? Закарай студенти натам!  Платформата за споделено пътуване с автомобил Aha!Car очаква твоята регистрация. Приготви се – стотици куфари из цяла Европа се стягат за твоя багажник.
Екипът ни благодари на всички партньори и приятели, които вярват в EASA. Без Вас нямаше да има никаква Symбиоза!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.