18.01.2015 18:00

Велико Търново ще получи 51,9 милиона лева от европарите за регионално развитие до 2020 година

През новият програмен период до 2020 година Велико Търново се пребори достойно, за да има възможността да бъде сред десетте български града, които ще получат финансиране за своите проекти. Средствата за Старата столица по „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по ОПРР са в размер на 51,9 млн. лв.
Разпределението на средствата по проектите за всяка община се извършва съобразно броя на нейните жители.
Велико Търново вече е сред десетте най-големи града в България, които са определени като двигатели на икономическият растеж (заедно със София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Благоевград и Видин). За периода 2007 – 2013 общината беше извън групата на най-големите, където сега попада благодарение на добрите си демографски и икономически показатели.
Средствата по програмата ще може да се инвестират за обновяване на градските пространства, училища и детски градини, спортната и културната инфраструктура на територията на града. Около 20 % от европейския ресурс ще отиде за енергийна ефективност на публични и многофамилни жилищни сгради. Общината ще може да използва средствата и за създаване на зони за икономическо развитие. Всичко това вече е заложено в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. През тази година предстои да бъдат избрани приоритетните за града проекти и да стартира подготовката и изпълнението им.
Друга положителна разлика от настоящия програмен период за Велико Търново е, че общината вече ще има достъп до работа с т.нар. финансови инструменти и програми. Това са нисколихвени кредити, отново с европейски ресурс, за които общината или нейни търговски дружества могат да кандидатстват за проекти, генериращи приходи. Това най-често са инвестиции в областта на спорта, пазарите, болниците, големи градски пространства с потенциал, които носят приходи и Велико Търново ще се възползва от тях.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.