15.12.2015 16:30

Във Велико Търново бе открит обновеният парк „Никола Габровски”

Градската среда в старата столица бе подобрена с общо 7,2 милиона лева

С водосвет във Велико Търново официално бе открит обновеният парк „Никола Габровски”. Реконструкцията му е част от голям проект с европейско финансиране. Вложените средства в зоната за отдих са 423 300 лева. Те са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”.
Заместник-кметът на старопрестолния град по устройство на територията и развитието проф. Георги Камарашев представи накратко подобренията в парка, като подчерта, че това е първата му основна реконструкция от десетилетия. „Основно ремонтирани са детската площадка, мрежата от алеи с каменни плочи и санитарният възел. Изградени са също ограда и съвременна поливна система. Парк „Никола Габровски” разполага с едно от най-модерните и оборудвани мини игрища за футбол с изкуствена тревна настилка, пейки и четириметрова предпазна ограда. Край терена има и трибуна за публиката, в близост е и новата детска площадка с настилка, която предпазва децата от нараняване”, обясни проф. Камарашев. „Надявам се, че децата и младите хора ще се възползват от новия парк и ще прекарват по-малко време пред компютрите. Нека не допускаме прояви на вандализъм”, каза още заместник-кметът на Велико Търново.
Реконструкцията на парк „Никола Габровски” е част от големия проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Общото финансиране на проекта е в размер на близо 7,2 милиона лева, а след завършването му всички зони за отдих във Велико Търново са напълно обновени. Първоначалната стойност на одобрените средства бе 4,8 милиона лева. Финансирането на проекта в първия му вариант бе за общо девет обекта в града, сред които най-големият бе парк „Света гора”, открит в навечерието на Независимостта. Създадена бе нова зона за отдих в квартал „Зона В”. Подобрени бяха също парковете „Майка България”, „Марно поле”, „Руски” и „Акация”, изградена бе и спортна зона в кв. „Чолаковци”.
В началото на настоящата година Общината получи допълнително още над 2,4 милиона лева. Това позволи да се работи по още пет допълнителни обекта. Така стана възможно да се облагородят междублоковите пространства и паркът в големия квартал „Бузлуджа”, да бъде обновено площадното пространство пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, да бъдат създадени два спортни терена, единият от които е специално за баскетбол, както и да бъде монтирана втората във Велико Търново площадка за скейтборд. Реконструкцията на парк „Никола Габровски” също бе част от допълнителните обекти.
С трети анекс към проекта, който ще бъде подписан утре, финансиране ще получат още два обекта. Средствата са предназначени за нови съоръжения за детска площадка на ул. „Освобождение” и за реконструкция на зоната за забавления и игра на малчуганите на ул. „Иван Асен II”.
Подобряването на градската среда във Велико Търново е една от водещите цели и в настоящия планов период. Новите проекти по оперативна програма „Региони в растеж”, с които ще бъде надградено постигнатото досега, са за облагородяване на квартал „Чолаковци”, Западната промишлена зона, цялата стара градска част и зони от останалите квартали. Зелените зони са неизменна част от всеки проект, който касае облагородяване на градската среда.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.