21.12.2015 15:30

Община Велико Търново е първата в България с награда за социални иновации

Община Велико Търново е единствената институция в България, спадаща към местната власт, която получи високо отличие за иновации в подкрепа на социалната икономика. Първите годишни призове са учредени от Министерството на труда и социалната политика. Наградата за Община Велико Търново бе връчена на церемония в София на директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. Със същите отличия бяха удостоени неправителствени организации, фондации и сдружения.
Много висока оценка са получили четирите социални работилници, чиято дейност става причина за получаването на високото отличие. Те са създадени към домовете за възрастни с умствени увреждания в селата Пчелище и Церова кория, защитеното жилище в Дебелец и Дома за възрастни хора „Венета Ботева” във Велико Търново. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова обясни, че арт-ателиетата са създадени по проект с европейско финансиране. Макар изпълнението му да приключва през 2011 г., социалните работилници продължават да работят и до днес, като хората в неравностойно положение получават възможност за трудотерапия. С изделията им се организират благотворителни изложби и базари, а средствата от тях се използват за закупуване на материали и пособия.
Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова каза още, че се работи по идея в четирите арт-ателиета да се изработват протоколните подаръци на Общината, като тепърва ще бъде обявен конкурс за концепция.
Директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова изказа благодарности към кмета на старопрестолния град Даниел Панов за подкрепата. Тя припомни, че и през тази година в Коледния базар има специална къщичка, в която всеки може да си купи ръкоделия на хората в неравностойно положение и потребителите на социални услуги. Със своеобразен занаятчийски труд се представят близо 30 арт-работилници. Всеки който желае, може да зарадва близки и приятели с ръкоделията, сувенирите, картичките, рисунките, играчките и украсата за елхата, които се предлагат на базара.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.