24.02.2016 12:00

Кметът на Велико Търново Даниел Панов пое ръководството на Националното сдружение на общините

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е новият председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Той бе избран с пълно мнозинство на заседание на Общото събрание на организацията, което се проведе през последните два дни в София. Кандидатурата на Даниел Панов бе подкрепена от негови колеги кметове, избрани по време на местния вот през миналата есен от листите на всички политически партии.
„Благодаря за гласуваното доверие. Имам куража да отстоявам всички каузи, чрез които ще направим градовете по-добри места за живеене. Целта ми като председател на УС съвет на НСОРБ е в края на мандата ми всяка община да бъде финансово независима”, обърна се към делегатите Даниел Панов. Великотърновският кмет каза още, че ще работи за подобряване на комуникацията между местната и централната власт.
Даниел Панов бе сред най-активните членове на Управителния съвет на Сдружението в изтеклия вече мандат 2011 - 2015 г. Преди гласуването на кандидатурите за председател бяха определени представителите в УС за следващите четири години. Даниел Панов отново бе избран за член на УС, а малко по-късно спечели вота и за административен ръководител.
В рамките на общинския мандат 2011-2015 великотърновският кмет бе и представител на НСОРБ в Комитетите за наблюдение на оперативните програми „Регионално развитие 2007-2013” и „Региони в растеж 2014-2020”. По време на заседанията той активно отстояваше позициите и предложенията на общините, свързани с ефективното управление на средствата по двете оперативни програми. Сред приетите важни решения бяха осигуряването на повече от 150 милиона лева допълнителен ресурс за резервните общински проекти по ОП „Регионално развитие”, одобряването на ОП „Региони в растеж”, подготовката и приемането на нормативната уредба за създаването на междинните звена в 39-те големи общини, разработването и изпълнението на инвестиционните им програми.
Благодарение на активната роля и участие на Даниел Панов градовете от четвърто ниво не само бяха запазени като бенефициенти по ОП „Региони в растеж”, но и достъпът им до секторните приоритетни оси на програмата бе разширен. Така  Велико Търново, Видин, Монтана,Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян,Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кюстендил и Благоевград получават още по-голям шанс за развитие през следващите години.   
Освен в Комитетите за наблюдение, кметът на Велико Търново участва и в множество работни групи и срещи с централната власт. В резултат бе подобрена нормативната уредба, касаеща общините и бяха осигурени допълнителни финансови ресурси.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.