19.07.2016 10:00

Атрактивни скулптури превръщат Ксилифор в приказен парк

Творбите са дело на студенти, проектът е подкрепен от Общината

Атрактивни скулптури превръщат местността Ксилифор в приказен парк. 12 нови творби от дърво, камък и метал красят крайградската зона, намираща се само на 2 километра от Велико Търново. Част от приказния парк са вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, кола от Бедрок, златна рибка и др. Компания им правят ято от патици и няколко костенурки, които обитават малкото езеро в парка и територията около него.
Творбите са дело на група студенти, които работиха близо месец сред природата край Велико Търново. Художественият пленер „Паркова скулптура и функция” се проведе за поредна година, а организатори са Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” и Туристическо дружество „Трапезица-1902”. Община Велико Търново подкрепи проекта, като осигури финансиране по програма „Изкуство и култура”.
Освен атракции, младите хора от създават пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Дървото е основният материал за работа, а помощни средства са камъкът и металът. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия. Техен ръководител бе проф. Стефан Лютаков от катедра „Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".
Студентският пленер „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г. насам, като в тазгодишното издание за първи път бе организирана работилница за деца и ученици.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.