15.09.2016 14:00

8300 ученици посрещнаха новата учебна година във великотърновските училища

Близо 8300 ученици днес влязоха в клас в училищата във Велико Търново и населените места от общината. Навсякъде новата учебна година бе посрещната с тържества, празнично и приповдигнато настроение. 6761 са възпитаниците на учебните заведения, които са на общинско финансиране, а над 1500 са учениците в петте професионални гимназии в старопрестолния град.
Заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова бе гост на тържествата в ОУ „Бачо Киро” и СУ „Владимир Комаров”. „На каквато и възраст да е, с каквото и да се занимава, където и по света да се намира, за българина 15 септември е светъл, обичан, скъп празник. Това е денят, който всеки от нас свързва със спомена за своето училище, за учителите си, за времето, когато е пристъпил в чудния свят на знанието. Щастлива съм да споделя тези прекрасни емоции с вас”, обърна се Снежана Данева-Иванова към малките и по-големи ученици, техните родители и учители. В ОУ „Бачо Киро” бе открита и осветена новата детска площадка, изградена през лятото по проект на училището на стойност от 85 000 лева.
Заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков посрещна първия учебен ден заедно с възпитаниците на Профилираната природоматематическа гимназия „Васил Друмев”. Ганчо Карабаджаков гостува и в СУ „Емилиян Станев”, което пък е най-голямото учебно заведение във Великотърновска област със своите 1333 ученици.
Председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов чу първия звънец заедно с малчуганите, техните каки и батковци от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”. Той бе сред гостите и на тържествата в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и СУ „Вела Благоева”.
През летните месеци в училищата на общинско финансиране и базите им бяха извършени ремонти за над 500 000 лева. Осигурени са отоплението за есенно-зимния сезон, необходимата учебна литература, няма незаети учителски практики. За пета поредна година близо 720 първолаци получиха подаръци от името на кмета Даниел Панов – цветната и образователна книжка „Пътешествията на първокласника”.

 

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.