25.09.2016 12:00

Уникалният 3D-спектакъл „Величието на Асеневци” събра 65 000 зрители във Велико Търново

Уникалният 3D-мапинг спектакъл „Величието на Асеневци” събра над 65 000 зрители във Велико Търново. Шоуто, което съчетава триизмерни ефекти, фойерверки, прожектори, лазери и музика, бе излъчено върху фасадата на художествената галерия „Борис Денев”, паметника на Асеневци и пространството около него. 16-минутната прожекция, пресъздаваща славната история на Второто българско царство и столичния Търновград можеше да бъде наблюдавана от цялата стара част на Велико Търново.
Улиците и панорамните площадки, хотелите, кафенетата и ресторантите, както и всяко място от квартал „Варуша” и центъра на Велико Търново с изглед към художествената галерия и паметника на Асеневци бе пълно с хора от цяла България и чужбина. Във вечерните часове на 24 септември, когато бе прожекцията, в старопрестолния град се чуваше реч на английски, немски, френски, руски, испански, чешки, полски, италиански, румънски, гръцки, сръбски, турски език и др. За удобство на зрителите трафикът бе ограничен по улиците от Съдебната палата до площад „Цар Асен I”.
Спектакълът „Величието на Асеневци” е създаден по инициатива на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и екипа му по повод 830-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, националните чествания на които бяха във Велико Търново. Шоуто е сътворено върху основата на триизмерната мапинг-прожекция, която бе презентирана през 2012 г. и доразвита през следващите две години.
Прожекцията на спектакъла бе кулминация на тържествата по повод 108-годишнината от Независимостта на България. Одобрението и възхищението си от „Величието на Асеневци” публиката изрази чрез многократни бурни аплодисменти и овации. След края на първата прожекция шоуто дори бе излъчено на бис.

 

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.