16.11.2016 14:00

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година. В дванадесет поредни тримесечия расте броят на заетите в старопрестолния град и общината, а оттам и в областта. Единствено област Варна е с подобни показатели на север от Стара планина. Данните са от ново изследване на експерти от Института за пазарна икономика.
Към настоящия момент реалният дял на незаетите във Велико Търново и общината е под 3,5%. На областно ниво безработицата е около 7%. Регионът се нарежда на челните места в страната по трудова заетост на населението. Тенденцията започна още през миналата година, когато най-големият според статистиката ръст на заетостта в България е именно във Велико Търново.
Според проучването икономиката в старопрестолния град и региона се възражда относително бързо от кризата, като брутният вътрешен продукт на глава от населението вече е надхвърлил предкризисните нива. От неправителствената организация излизат със заключението, че Старата столица е сред малкото градове в България, които най-бързо се възстановяват от икономическата криза. 

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.