09.07.2017 12:00

Фестивалът „Сцена на вековете” – с впечатляващо откриване

Във Велико Търново започна второто сезонно издание на летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Впечатляващото начало бе дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Под открито небе в крепостта Царевец те зарадваха многобройната публика с кантатата „Кармина Бурана” на Карл Орф и балета „Болеро” по музика на Морис Равел. Хиляда почитатели на театралното изкуство бурно аплодираха гастролиращите на сцената в Царския дворец над 100 артисти, солисти, оркестър, хор и балет.
Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата „Кармина Бурана”, бяха изпълнени от трима солисти – Мария Цветкова, Георги Султанов и Валери Турманов. Главните роли в балета „Болеро” бяха примабалерината на бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров.
Фестивалът бе открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на бургаската опера Александър Текелиев. Ганчо Карабаджаков приветства организаторите, артистите и гостите и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
„Фестивалът „Сцена на вековете” съчетава по неповторим начин преклонението ни пред славната българска история и уважението ни към хората, които създават съвременното оперно и сценично изкуство. В продължение на два месеца най-добрите български артисти ще радват многобройната публика от страната и чужбина с прочути класически оперни заглавия, съвременни мюзикъли и неповторими балети”, каза Ганчо Карабаджаков.
„Днес на Царевец се срещат миналото и бъдещето. Тук се случва един от най-значимите фестивали не само в културния календар на Велико Търново, а в културния календар на България. Той става възможен благодарение на ежедневните усилия, труда, емоциите, таланта, които носят изпълнителите от всички държавни оперни театри в страната. Длъжни сме да благодарим на кмета Даниел Панов и на хората, които стоят зад идеята този фестивал да се случи, защото всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще”, бяха думите на заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 
„Сцена на вековете” продължава на 14 юли с операта „Лучия ди Ламермур”, а постановката е дело на Държавна опера – Стара Загора. Два дена по-късно, отново на Царевец, почиталите на сценичното изкуство ще могат да се насладят на съпътстващото събитие „Балетна гала”. Под открито небе варненският Театрално-музикалнен продуцентски център ще представи компилация от най-известните балетни шедьоври.
Атрактивна игра за публиката, свързана със „Сцена на вековете”, протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде задаван въпрос, свързан с предстоящото оперно или балетно заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” е достъпна на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на този адрес. 
Програмата на събитието може да проследите на тази страница.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.