02.08.2017 11:00

Блестящи изпълнители излизат на Царевец в операта „Мария Десислава“

Блестящи изпълнители излязат на Царевец вечерта на 4 август в премиерния спектакъл „Мария Десислава“ на Русенската опера. За първи път произведението на Парашкев Хаджиев е в афиша на Летен фестивал „Сцена на вековете“ и ще бъде изпълнено сред естествения декор на Двореца на българските царе, където се развива сюжета в операта.
В ролята на Мария Десислава публиката ще види сопраното Мария Цветкова. Омайваща с лекотата на гласа си и с богатата палитра на актьорската си игра, тя впечатлява публиката с ролите си, изградени и изпълнени на русенска сцена.
В ролята на цар Иван Шишман III ще и партнира Александър Крунев, който е сред най-популярните български баритони. Георги Султанов (воеводата Мирослав) е силно въздействащ и запомнящ се както със силата на вокалната си експресия, така и с талантите на актьорската си игра.
В ролята на страховития султан Мурад Стоян Стоянджов изявява смразяваща експресия – и с актьорското си поведение, и с цветовете на гласа си.
В спектакъла участва и артист, който като млад певец е участвал и в световната премиера на операта „Мария Десислава“ през 1978 г. Това е басът Евгени Ганев – в ролята на великия болярин Филип.
Новата премиера на българската опера е с режисьор-постановчик Пламен Бейков. Диригент на спектакъла ще е Владимир Бошнаков, а хормайстор – Стелиана Димитрова.  
Специално за постановката са създадени 50 сценични костюма и специален реквизит, включващ скиптър и нагръден златен кръст за цар Иван Шишман. След края на представлението на Царевец кръстът ще бъде подарен за спомен на зрител от публиката.  
„Мария Десислава“ е създадена за Русенскката опера от Парашкев Хаджиев през 1978 г., а либретото е на Камен Зидаров по историческа му пиеса „Иван Шишман“. Историческата личност зад името Мария Десислава е Кера Тамара - сестра на последния владетел на Второто българско царство цар Иван Шишман III.
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 продължава този месец с операта от Джакомо Пучини „Манон Леско“ (11 август); „Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август) и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела. На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът, а фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
 В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg, в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

 

 
© 2018 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.