07.09.2017 10:00

Мюзикълът „Коса“ на Царевец силно впечатли над 1000 българи и чужденци

Супер концертът „Фондацията в операта“ слага финал на „Сцена на вековете“ 2017

Над 1000 българи и чужденци посетиха крепостта Царевец във вечерните часове на 5 септември и останаха силно впечатлени от световноизвестния мюзикъл „Коса“, написан от Голт Макдермот, Джеръм Рагни и Джеймс Радо. Постановката на Държавна опера – Пловдив бе кулминация на Втория летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Концерт-спектакълът остави без дъх публиката, която извика на бис солистите и оркестъра на пловдивската опера, заедно с гостуващите за шоуто изпълнители.
Главните роли бяха изпълнени от известни български оперни и поп-певци. Сред тях бяха великотърновката Маги Джанаварова, актьорите Радослав Владимиров (трупа "Терморитъм" към "Импро ха-ха") и Стелиан Радев (номинации за Икар и Аскеер 2016 за изгряваща звезда), певците Радостин Василев (ЮИгра на хорове“), Едит Унджиян (вокал на Биг Бенд Пловдив), Мартин Костадинов (Voice Of Boys), Весела Делчева (Музикален театър) и познатата от клубната сцена Елена Сиракова.
Сценичен режисьор на рок-класиката бе Георги Динев, хореограф - Анна Пампулова, художник костюми - Яна Дворецка, а вокалната подготовка бе дело на Яна Делирадева.
Финалът на летния фестивал „Сцена на вековете“ ще бъде в петък – 8 септември, с концерта „Фондацията в операта“. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе, ще излязат на сцената на Летния театър във Велико Търново в 21,00 часа. Диригент ще е Владимир Бошнаков.
Супер групата „Фондацията” ще представи любими песни на три поколения българи. Публиката ще чуе „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Няма връщане назад на Б.Т.Р., „Червило“ на Дони и още много любими парчета. Легендарните музиканти ще редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера.
Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристическия информационен център във Велико Търново, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5.
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли. В продължение на два месеца, под открито небе в крепостта Царевец оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и трупата на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново представиха единадесет класически заглавия от  своите репертоари.
Фестивалът е най-дългогодишният и успешен културен проект на Община Велико Търново. Началото му е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на Петър и Асен. Тогава за първи път на открита сцена в България - на Царевец, е представена операта „Ивайло“ от Марин Големинов.
За изминалите години в афиша на „Сцена на вековете“ са включени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, заедно с популярни мюзикъли.
Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.