11.12.2018 12:00

Във Велико Търново ще има безплатен интернет на публични места

Безплатни високоскоростни точки за безжичен достъп до интернет на обществени места предстои да бъдат включени във Велико Търново. За целта Общината кандидатства по инициативата на Европейската комисия WIFI4EU и спечели финансиране в размер на 15 000 евро. Старата столица е сред първенците, а 113 от общо 215 успешно подали кандидатури общини са одобрени и ще получат финансиране по инициативата.
18 месеца е срокът, в който общините трябва да се възползват от ваучерите и да изградят инфраструктурата за безжичен достъп до интернет. Жителите и гостите на одобрените градове, включително и на Велико Търново, ще могат да използват точките за достъп в рамките на 3 години, а след това оборудването ще бъде поддържано от бенефициентите поне за още толкова време.
Община Велико Търново вече работи по готовността за включване на точките за достъп. Жителите и гостите на града ще могат да сърфират безплатно от всички градски паркове. Предстои да бъде направен детайлен анализ относно възможности за осигуряване на достъп и на други публични места – библиотеки, жп и автогари, музеи и др.
Всички регистрирани общини ще станат част от WIFI4EU общността и ще могат да се свързват както помежду си, така и с останалите участници в проекта. Това ще позволи разширяване на културния обмен между европейските градове, региони и държави.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.