14.01.2019 16:30

91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Велико Търново за 2019 година

Образование и инфраструктура са сред главните приоритети

91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново за 2019 година. Това обявиха по време на обществено обсъждане заместник-кметовете на Старата столица Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, както и директорът на финансовата дирекция Мариян Маринов. Обстойно бяха представени разчетите по функции и пера. Образованието и инфраструктурата са сред ключовите приоритети за годината, а развитието влияе благоприятно на всички сектори, посочи Снежана Данева-Иванова.
Запазват се ставките на данък сгради и на таксата за битови отпадъци. Променя се единствено методиката за налога за автомобили, в съответствие със законодателните изменения. За три от общо шест категории автомобили са избрани минималните ставки, а за другите три класа нивата на облагане намаляват. На 30% от всички автомобили данъците ще намалеят, включително и на голям брой масови возила. На още 27% от по-старите автомобили облагането не се променя, или ако има увеличение, е с до 5 лева на година. На други 30% от по-старите превозните средства данъкът расте символично с до 10-15 лева на година.
43,3 милиона лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейност – с 6,7 милиона лева повече. Средствата за образование са 27,7 милиона лева, или с 4,8 милиона лева над тези за 2018 година. Увеличение на парите ще има за здравеопазването, културата и туризма, социалните дейности и здравеопазването.
Местните и дофинансирани от държавата дейности са в размер на 41,4 милиона лева – с 8,4 милиона лева повече спрямо 2018 година. Това подчертава усилията на Община Велико Търново да обезпечи със собствени средства развитието на всички сектори. Прогнозираните местни данъчни приходи са 20 милиона лева, още толкова е планът и за неданъчните постъпления. Финансовата стабилност е подчертана и от общия размер на дълга е около 8% от собствените приходи на общината, при таван от 15%.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.