16.01.2013 15:15

Започва подмяната на ВиК съоръженията от централната към старата градска част

  Започва подмяната на водопроводната и канализационна система на Велико Търново от централната към старата градска част в рамките на проект: ”Интегриран проект за водния цикъл на Велико Търново - реконструкция на ПСОВ, реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа”.

Независимо от атмосферните условия изпълнителите, които са ангажирани с дейностите по проекта работят усилено. Създадена е оптимално добра и работеща временна организация на движението на моторни превозни средства. Периметърът, на който се работи е стриктно обозначен и ограден. В началото на следващата седмица ще стартира полагането на новата ВиК инфраструктура по основните улици „Независимост" и „Стефан Стамболов”. Участъкът е един от най-трудните в рамките на реализацията на проекта, тъй като  е изключително натоварен и почти без алтернатива за отклонение на уличният трафик. По изричното настояване на кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов и ръководителя на проекта инж. Динко Кечев улиците няма да бъдат затваряни изцяло, а ремонтите дейности трябва да приключат преди официалния празник на града 22 март  и началото на новия туристически сезон. За да се справят със сложната задача изпълнителите имат готовност да работят денонощно, да увеличат екипите си и използваната техника.

Докато бъде изграждана новата ВиК - система  по ул. „Независимост”, отклоненията и движението ще бъдат осъществявани поетапно само в едната лента, а контролът ще се осъществява с няколко временно монтирани светофарни устройства, които ще пропускат автомобилите, както и чрез вертикалната маркировка.

Подмяната на канализационата и водопроводна система в старата част е особено наложителна, тъй като в тази част на града на места канали изобщо липсват, а ремонт на съществуващите не е правен повече от 50 години. Именно в този район и загубите от питейна вода са най-големи.

Община Велико Търново и изпълнителите по проекта апелират към жителите и гостите на града  да проявяват  разбиране, заради причинените временни неудобства, неизбежно съпътстващи строителството, както и стриктно да спазват  маркировката и създадената временна организация на движението.

Продължава и  полагането на тръбите по ул. „Зеленка”. Участъкът също трябва да бъде завършен до пролетта, след което целият район ще бъде възстановен и преасфалтиран изцяло, за което вече са осигурени необходимите средства.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.