25.04.2019 12:30

Отпуснаха средства за свлачището край манастира „Великата лавра“

Ремонтирани ще бъдат и участъци от четвъртокласната пътна мрежа

600 000 лева отпусна правителството за укрепване на свлачището в района на средновековния манастир „Великата лавра“, намиращ се в подножието на крепостта Царевец. Ще бъде възстановен и засегнатият участък от улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново, която е част от пътя между старопрестолния град, Арбанаси и Горна Оряховица.
Проектът на Община Велико Търново предвижда изпълнение на пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти. Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140.
Кабинетът одобри и няколко инфраструктурни проекта на общината, касаещи четвъртокласната пътна мрежа. Отпуснати са средства са ремонти на следните отсечки: на пътя към с. Леденик – от разклона на изхода на Велико Търново в посока София, покрай депото за строителни отпадъци до центъра на селото; на участъка от края на Западна индустриална зона до новия мост над р. Янтра, част от шосето между старопрестолния град и с. Шемшево; на компрометираните части от пътя след с. Ресен към селата Паскалевец и Дъскот. С ремонтните дейности ще съществено ще бъде подобрено експлоатационното състояние на гореописаните пътища.
Одобрен е и проектът за възстановяване на църквата „Св. Архангел Михаил“ в кв. „Чолаковци“.
Общото финансиране на всички одобрени проекти на Община Велико Търново е 2,1 милиона лева. В това число влизат и трансфери за осигуряване на пълния обем от средства, необходими за основните ремонти на старинния каменен мост в Дебелец и на мостовото съоръжение по участъка от четвъртокласния път между Велико Търново и жп гарата в съседното градче.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.