25.10.2019 16:00

Скоростният път от Русе ще преминава край западния вход на Велико Търново

Пътната връзка с автомагистрала „Хемус“ ще е на 10 минути западно от града

Високоскоростният път от Русе ще преминава край западния вход на Велико Търново – на по-малко от три километра от Старата столица. Това става ясно от инвестиционния проект за стратегическия за цяла Северна България инфраструктурен обект, който постъпи в Община Велико Търново. В документацията е представено проектното трасе на територията на общината.
От ситуационния план става ясно, че магистралният път ще пресече настоящето първокласно шосе преди село Момин сбор, където е предвиден голям пътен възел.
По скоростното трасе за Русе ще се излиза и директно на автомагистрала „Хемус“, чиято връзка ще е на около 10 минути с автомобил северозападно от Велико Търново.
Пътен възел е предвиден и в района на Дебелец, откъдето ще се осъществи връзка с шосето към Прохода на Републиката.
Ситуационният план потвърждава както приоритетното значение на двата големи инфраструктурни проект за правителството, така и превръщането на Велико Търново и територията на общината в пресечна точка на два европейски коридора.
В момента тече едномесечен срок за представяне на възражения по инвестиционния проект за пътя „Русе – Велико Търново“, в ход е и процедура по съгласуване с експлоатационните дружества и заинтересованите институции, съгласно разпоредбите на ЗУТ. Предстои утвърждаване на трасето в Комисията за земеделски земи /КЗЗ/ към Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Договорът за Издирване на археологически обекти ще бъде подписан началото на месец ноември 2019 г.
За построяването на АМ „Хемус“ до Старата столица е осигурено гарантирано финансиране. В края на миналата година правителството на Бойко Борисов осигури целия необходим бюджет от 1,35 милиарда лева. Поставените срокове за строителство на всичките 134 километра са до началото на 2023 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.