18.11.2019 16:00

Велико Търново в очакване на Коледа с богат културен календар и изненади за децата

С богат културен календар, в който всеки може да намери своя жанр и събитие, Велико Търново ще посрещне коледните и новогодишните празници. Програмата започва в средата на тази седмица с детския празник „Коледна въртележка“. Тогава официално ще бъде включена празничната украса на града. Актьорите от Театър „ВЕСЕЛ“ ще забавляват малки и големи с куклено шоу, а редом с коледните светлини небето ще бъде обагрено от атрактивни фойерверки.

Над 20 са музикалните събития в календара. Своите традиционни концерти в дните до Рождество Христово ще изнесат детски и ученически формации и състави, Хор „Кантилена“, туристическо дружество „Трапезица“, „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, формациите към Читалище „Надежда“, Биг Бенд Велико Търново, оркестърът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ заедно с вокална група „Пеещи камбанки“, ДЮФА „Българче“ и др.

Сред музикалните събития е също уникалният концерт „На 8 рояла“, в който 16 пианисти ще зарадват публиката с шедьоврите на класиците. Датата е 20 ноември, началото е в 19,00 ч., а мястото е ДКС „Васил Левски“. Също там, но на 29 ноември в 19,00 ч. е благотворителният концерт спектакъл на трупата на Нешка Робева. Ден по-рано в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще звучат творби на Йозеф Хайдн и Феликс Менделсон Бартолди. Класическите произведения ще бъдат изпълнени от трио в състав Анна Фурнаджиева /цигулка/, Франческо Мариоци /виолончело/ и Тодор Петров – пиано.

В края на този месец във Велико Търново ще гостува и Руският държавен балет на лед с популярните постановки „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“.

На 29 ноември официално ще бъде открит и Коледният базар в парк „Марно поле“, който ще работи без прекъсване всеки ден до 31 декември включително. Три ще са изданията на работилничките за деца – на 14 и 21 декември, когато малчуганите и техните родители ще творят играчки за коледната елха, както и на 28 декември – за изработка на сурвакници.

Над 10 изложби ще зарадват почитателите на художественото изкуство. На 21 ноември в ИЗ „Рафаел Михайлов“ започва IV Национално биенале на рисунката, а от 26 до 30 ноември там ще бъде представена атрактивната експозиция „Историческо величие“, включваща картини, съкровища, предмети и литература. Съпътстващи събития са няколко образователни програми и анимация за деца, както и екскурзоводски беседи.

На 4 декември в Регионалния исторически музей официално ще бъде дарен бюстът на генерал Сава Муткуров, изработен по инициатива на едноименния комитет. Поводът е рождението на бележития българин, а изложба ще напомни за живота и делото му.

Представени ще бъдат новите книги на авторите Христо Добротинов, Йорданка Ненчева, Милка Денева.

Три ще са безплатните прожекции на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов“ – звук и светлина“ – на 8, 25 и 30 декември от 19,00 ч.

В новогодишната нощ жителите и гостите на Велико Търново ще бъдат забавлявани от Графа, а по време на изпълненията му ще има атрактивно лазерно шоу. В програмата участват също Ансамбъл „Искра“ и дует „Инилия“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.