20.07.2013 17:00

Даниел Панов откри летен оперен фестивал „Сцена на вековете”

Министърът на културата бе сред официалните лица

   "В крепостта на българските царе, сред знаците на българското величие и гордост за пореден път ще имаме удоволствието да съпреживеем уникалните спектакли на Софийска опера и балет под режисурата на Маестро Пламен Карталов. „Сцена на вековете” е концентриран израз не само на съвременното българско оперно и балетно изкуство. Фестивалът е и една прекрасна метафора на онова, което е Велико Търново и крепостта Царевец за България и Европа. Щастлив съм от факта, че през тази година фестивала е особено важна част от достойната кандидатура на невероятния ни град за Европейска столица на културата през 2019 година. Събитията в рамките на „Сцена на вековете” по прекрасен начин илюстрират слогана на нашата кандидатура „Творим Щастие”. Радостен съм от факта, че за втора поредна година фестивала се провежда с финансовата подкрепа на проект „Създаване и промотиране на иновативни културни събития” по Оперативната програма „Регионално развитие”. Специални благодарности на всички, които работиха по подготовката и реализацията на това мащабно и прекрасно събитие“, заяви г-н Панов при откриване на фестивала.
 
Министърът на културата Петър Стоянович бе сред зрителите на първия спектакъл от летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Сред естествения декор на крепостта „Царевец” той гледа операта „Тоска” на Джакомо Пучини. „За първи път присъствам на този фестивал и съм изключително въодушевен да видя какво предстои. Възобновяването на това голямо събитие е изключително дело на кмета Даниел Панов и на академик  Пламен Карталов”, подчерта пред журналисти Петър Стоянович.
 
Преди официалното откриване на фестивала кмета на Община Велико Търново Даниел Панов придружи Министъра на културата при огледа на обекти, реализирани по проекти на ведомството във Велико Търново.
Много скоро „Трапезица”, църквата „Свети Георги” в Арбанаси и „Никополис ад Иструм” ще бъдат прехвърлени за стопанисване на Община Велико Търново, сподели г-н Стоянович. „Въпрос на кратко време е да приключи тази процедура. Каквото зависи от ведомството, ще бъде направено в максимално кратък срок".
До пролетта ще приключи мащабният проект на Министерството на културата за експозиционната зала, изграждане на зъбчатата железница и осветлението на крепостта „Трапезица”, съобщи от своя страна кметът Даниел Панов. „Ще се постараем крепостта да бъде отворена за посетители за началото на туристическия сезон. Надявам се на едно добро партньорство с Министерството на културата, както и досега, за да може цялото културно богатство да бъде експонирано и представено по такъв начин, че всички ние да се гордеем с него и да го съхраняваме”, акцентира градоначалникът. Той изрази удовлетвореност от работата на двамата назначени архитекти към Националния институт за паметници на културата. Панов заяви, че това е модел на успешна работа между общината, собствениците на къщи и Министерството на културата.
Преди да се качи на „Царевец”, Петър Стоянович разгледа Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”. „Това е прекрасен пример за това как културата трябва да си съдейства не само с местната власт, но и с туризма. Това е един прекрасен пример за културен туризъм - такъв, какъвто според мен и нашенци, и гости на Велико Търново и България трябва да видят. Това е едно поредно красиво лице на Търново”, сподели културният министър.
  

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.