Хроника на международни събития

04.12.2014 г. Велико Търново ще си сътрудничи с град от Казахстан. Това и дългосрочни партньорски отношения бяха обсъдени по време на среща на кмета Даниел Панов с посланика на Казахстан Негово Превъзходителство Темирай Избастин.

 

14.12.2014 г. Велико Търново ще си сътрудничи с древната столица на Виетнам – град Хюе. Това бе договорено по време на посещение в Старата столица на делегация  от Асоциацията на виетнамските дружества за приятелство с България.

 

11.05.2015 г. Обсъдиха възможността за партньорство със сръбският град Кралево. Делегация от сръбският град Кралево бе на посещение във Велико Търново и обсъди възможностите за партньорства между двата града в областите на опазване на културно- историческото наследство, бизнеса и туризма.

 

03.04.2015 г. Велико Търново активизира контактите си с хърватският град Задар. По време на посещението си в Старата столица и срещата си с кмета Даниел Панов Посланичката на хърватска Нейно Превъзходителство Лийерка Алайбек пое ангажимент да способства зае активизиране на отношенията с хърватският град Задар.

 

18.04.2015 г. Посланикът на Норвегия се запозна с проекти на Община Велико Търново. По време на посещението си в Старата столица Посланичката на Норвегия г-жа Гюру Катерина Викьор се запозна с проекти, изготвени в общината. С особен интерес тя се запозна със средновековните останки в Шишманова баня.

 

24.04.2015 г. 35 кметове от Украйна се учиха на модерно местно самоуправление от Велико Търново. По покана на НСОРБ делегация от 35 кметове от Украйна се учиха на модерно местно самоуправление от Велико Търново.

 

29.04.2015 г. Даниел Панов се срещна с Посланика на Република Австрия. Кметът на Община Велико Търново се срещна с Негово Превъзходителство Роналд Хаузер – Посланик на република Австрия. Обсъдени бяха възможности за развитие на сътрудничеството н сферата на културата, образованието, туризма и бизнеса.

 

26.05.2015 г.   Представен бе проектът за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица.

 

22.05.2015 г. Кметът Даниел Панов посрещна делегация от китайски журналисти. Кметът посрещна делегация от китайски журналисти, които останаха очаровани и впечатлени от потенциала на Велико Търново в областта на опазване на културно- историческото наследство и туризма.

 

03.06.2015 г. Кметът Даниел Панов подписа споразумение за сътрудничество по проект „Крайбрежна“. По време на посещение в румънският град Александрия Даниел Панов подписа споразумение за реализиране на проект : „ Изграждане на еко градски райони в Еврорегион Долен Дунав – модели за устойчиво градско развитие“.

 

05.06.2015 г. Посланичката на Великобритания сподели прекрасни впечатления от развитието на туризма и инфраструктурата на Велико Търново. По време на среща с Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов Нейно Превъзходителство Ема Хопкис сподели отличните си впечатления от динамиката и развитието на Велико Търново.

 

16.06.2015 г. Кметът на Община Велико Търново се срещна с Посланикът на Пакистан негово Превъзходителство Мухаммад Джамвошид Ифтихар. Обсъдени бяха възможности за представянето на Старата столица като туристическа дестинация в Пакистан.

 

19.08.2015 г. Две детски градини обновени с доброволен труд от американски и български военни. Представен бе извършеният с доброволен труд ремонт на ОДЗ „Пролет“ във Велико Търново .

 

04.09.2015 г. Посланикът на Малта посети Велико Търново. Посланикът на Малта Негово Превъзходителство Лино Бианко посети Старата столица и проведе разговори, относно партньорството с град Таршин, културният и туристически обмен.

 

10.09.2015 г. Делегация от Световната банка посети Велико Търново. В рамките на посещението бе представен доклад : „ Потенциалът на България за устойчив растеж и споделен просперитет“.

 

11.09.2015 г. Швейцарска фондация ще помага на деца в нужда във Велико Търново. По време на работна среща в община Велико Търново бе  договорено, че швейцарска фондация „Фамилия Фишър“ ще подпомага децата в нужда.

 

23.09.2015 г. Велико Търново ще чества китайската нова година през февруари 2016-та. Това бе договорено по време на работна среща между заместник кмета Снежана Данева – Иванова и съветникът по културните въпроси в посолството на Китай Ин Яли.

 

20.12.2015 г. Бурса дари три детски площадки на Велико Търново. Делегация от турският град Бурса връчи дарение на оборудване и съоръжения за три детски площадки, които ще бъдат монтирани в паркове и детски градини.

 

14.03.2016 г. Кметът Даниел Панов се срещна с Посланичката на Азербайджан. На срещата с Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова бе обсъдено изпълнението на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица.

 

15.03.2016 г. От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британските граждани. Кметът Даниел Панов и Посланикът на Великобритания Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс обсъдиха възможностите за по-добра интеграция на британските граждани живеещи в България.

 

25.03.2016 г. Делегации от 7 държави гостуваха на Празника на Велико Търново . Гости от Унгария, Малта, Турция, Македония, Китай, Виетнам и Русия уважиха празника на Старата столица

 

07.04.2016 г. Студенти от Дипломатическата академия на Виена посетиха велико Търново. По време на срещата си със Заместник кмета Снежана Данева – Иванова младите дипломати изразиха възхищението си като от уникалното културно- историческо наследство, така и от добрият облик на съвременният град.

 

13.04.2016 г. Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания даде висока оценка на социалните услуги в Община Велико Търново. Гостуващият в Старата столица президент на европейската организация Франц Волфмайер даде висока оценка за социалните услуги, предлагани от общината.

 

14.04.2016 г. Посланичката на Египет високо оцени Велико Търново като туристическа дестинация. „Велико Търново е туристическа дестинация от първа класа“ каза Посланичката на Египет  Нейно Превъзходителство Манал ел Шинауи по време на срещата си с кмета Даниел Панов.

 

15.04.2016 г. Велико Търново и италианският град Матера ще работят по съвместни проекти в областта на архитектурата, градоустройството и културата. Това бе уточнено по време на среща на кмета Даниел Панов с представители на италианският град, спечелил титлата „Европейска столица на културата 2019“.

 

15 .04.2016 г. Кметът Даниел Панов се срещна с Посланикът на Франция. Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан бе на посещение във Велико Търново. Кмета обсъди с него плановете за преустройство на терена на Старо военно училище и сподели, че е осигурено финансиране за първият етап от проекта.

 

16.04.2016 г. Кметът Даниел Панов се срещна с Посланиците на Индонезия – Н. Пр. Стори Астари Рашид и на ЮАР- Н. Пр. Ванеса Калвърт във връзка с представянето на страните им като туристически дестинации в рамките на Международно изложение „Културен туризъм“.

 

05.05.2016 г. Посланикът на Кувейт се срещна с кмета Даниел Панов. Посланикът на Кувейт Негово Превъзходителство Якуб Юсеф Ал Атики бе на посещение в Старата столица. Бе обсъдена възможността за сътрудничество с кувейтски град, с цел туристически, и бизнес обмен.

 

17.06.2016 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов обсъди с представители на Световната банка проектите за автомагистрала „Хемус“ и пътя Русе – Велико Търново. Гостите бяха водени от Председателя на Глобалната практика „Транспорт за Европа и Централна Азия“ Хуан Гавирия.

 

10.06.2016г. Велико Търново ще си сътрудничи със словенски град. Това стана ясно след срещата на кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов с Председателят на Държавният събор на Словения д-р Милан Бърглез. На срещата бяха обсъдени инфраструктурни проекти, развитието на икономиката, контактите в областта на културата, образованието и науките.

 

02.06.2017 г. Водещи швейцарски журналисти с голям интерес към Велико Търново. По време на среща с Кмета на Община Велико Търново Даниел  водещи швейцарски журналистика, които пишат за туризъм заявиха своето възхищение и огромен интерес към Велико Търново като туристическа дестинация.

 

16.06.2017 г. Отчитат 30 % ръст на израелските туристи в България за миналата година. Това заяви по време на среща с Кмета на Община Велико Търново Даниел  Панов Посланичката на Израел нейно Превъзходителство Ирит Лилиан. Посланичката се ангажира да работи за разширяването на възможностите и стимулиране на туризма между двете страни.

 

15.06.2017 г. Заместник кмета на Община Велико Търново г-жа Снежана Данева – Иванова представи Старата столица на авторитетна и престижна Световна конференция. На годишен форум на лигата на историческите градове в австрийският град Бад Ишъл Старата столица е представена на Световен форум, дискутиращ опазването на културно-историческото наследство, опазването на традициите, фолклора и традиционните изкуства

 

25.06.2016 г. Кметове на населени места от Община велико Търново посетиха Сливница в Сърбия за обмяна на добри практики. Сдружение на кметове и кметски наместници „Янтра 2001“ организира и проведе среща за обмяна на добри практики със свои колеги в Община Сливница в Сърбия.

 

31.08.2016 г. Представители на голяма неправителствена организация от Германия посетиха Велико Търново. 30 представители на голяма НПО от Германия се срещнаха със Заместник кмета Ганчо Карабаджаков. Основни теми в разговора бяха европейската ориентация на България, разделението на властите, икономическото развитие.

 

15.09.2016 г. Директорът на Иранската информационна агенция посети Велико Търново. Директорът на Иранската информационна агенция г-н Мохамад Ходади посети Старата столица .По време на двустранните срещи бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферите на културата и икономиката.

 

28.09.2016 г. Местни политици от Германия посетиха Велико Търново. Местни политици от федералната провинция Бавария посетиха Старата столица. Основни теми на разговорите бяха градско развитие и инфраструктура, икономическо развитие, нива на заетост, екология, саниране.

 

29.09.2016 г. Делегация от Световната федерация на туристическите градове посети велико Търново. По време на срещаща със Заместник кмета Снежана Данева – Иванова и Председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов бе договорено представяне то на възможностите и потенциала на Велико Търново в специализирано списание, което се разпространява м Китай и популяризирането на Старата столица като туристическа дестинация.

 

03.10.2016г. Делегация от групата за приятелство „Пакистан – България“ в Парламента на Пакистан бе на официално посещение във Велико Търново.

 

07.10.2016 г. Експерти обсъждаха културно – историческото наследство на Велико Търново. Семинар на тема : „ Културно- историческото наследство – законодателни промени“ се проведе по инициатива на Асоциацията на общините със селища и територии на културно – историческото наследство.

 

10.10. 2016 г. Президентът на Световната организация за фолклорно изкуство бе на посещение във Велико Търново. Кармен Падила гостува в Старата столица и се срещна със Заместник кмета Снежана Данева – Иванова.

 

11.10.2016 г.  Един от най-големите китайски производители на електрически автомобили има интерес към Велико Търново – това стана ясно на среща между Заместник кмета проф. Георги Камарашев и представители на компанията във връзка с проучване на възможността за производство на електрически автобуси в България.

 

16.11.2016 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов бе единственият български представител на изключително авторитетната и престижна 31-ва Световна среща на местните власти, провела се в Израел.  Основен фокус на събитието са били политиките по устойчиво развитие на градовете чрез интегриране на високите технологии.

 

22.11.2016 г.  10 % увеличение на украинските туристи във Велико Търново бе отчетена по време на срещата на Даниел Панов с Посланика на Украйна Негово Превъзходителство Микола Балтажи.

 

02.12.2016 г. Арбанаси бе домакин на престижна международна среща на ендокринолози от 5 европейски държави.

 

05.12.2016 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов и кметът на словенският град Марибор Андрей Фищравец подписаха Споразумение за партньорство между двата града. Двустранното споразумение очертава партньорство в областите : развитие на градовете и инфраструктурата, управление на отпадъците, електрическите автомобили, бизнеса и туризма.

 

12.12.2016 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов проведе работна среща с британският посланик и общността от британски граждани, живеещи на територията на Област Велико Търново по повод дарителска кампания в полза на пострадалите от аварията граждани на Хитрино.

 

04.04.2017 г . Заместник кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков прие представител на кмета на Община Брага – Португалия г-н Антонио Баросо. Двамата обсъдиха възможностите за установяване и развиване партньорството между двата града в бъдеще.

 

07.04.2017 г. Посланикът на Пакистан Негово Превъзходителство Бабарл Хашми посети велико Търново по повод 14-то международно изложение „Културен туризъм“.

 

13.04.2017 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов се срещна с Посланикът на република Франция Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел и договори специална роля на Старата столица в традиционният Месец на франкофонията в България.

 

13.04.2017 г. Известната италианска художничка Анжела Окипинти откри своя изложба : „Светът на мита и духовността между миналото и настоящето“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

 

06.06.2017 г. Велико Търново посрещна наследниците на смелия американски журналист Джанюариас Макгахан. Ярък застъпник за българската национална кауза военен кореспондент по време на Априлското въстание и доброволец в Освободителното война.

 

25.06.2017 г. Велико Търново подписа споразумение за партньорство  град Бурса - Турция. По време на официално посещение на кмета на Община Велико Търново Даниел  Панов и Председателят на Великотърновски общински съвет  Венцислав Спирдонов в Бурса бе подписано споразумение за партньорство.

 

03.06.2017 г. Делегация от град Кралево в Република Сърбия дари мраморен проскинтарий на църквата „Св.40 мъченици“, където през средните векове е бил погребан небесният застъпник и закрилник на сръбският народ Свети Сава.

 

11.06.2017 г. Посланичката на Кралство Норвегия нейно Превъзходителство Тоув Брувик Вестберг остана очарована от резултатите от реализираният с финансиране по механизмите на Европейско икономическо пространство на средновековният обект „Шишманова баня“.

 

19.06.2017 г. Посланикът на Република Австрия Негово Превъзходителство Роналд Хаузер бе сред гостите на уникалният концерт : „Виенски челисти“, състоял се на крепостта Трапезица, като част от 21-то издание на фестивала „Австрийски музикални седмици“.

 

28.06.2017 г. Експерти по сигурността от четири държави посетиха Велико Търново. Експертите се срещнаха с кмета на Община Велико Търново Даниел  Панов и обсъдиха с него съвременните решения в областта на сигурността , общественият ред, иновациите, IT решенията в областта на видеонаблюдението.

 

31.07.2017 г. Стажове в социални институции и услуги на Община Велико Търново на британски студенти от специалността „Психология“.

 

05.10.2017 г. Експерти от пет държави обсъждаха във велико Търново дигитализацията на библиотеките. Участниците във форума са част от международният проект Mobi Dig

 

30.10.2017 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов се срещна с Посланика на Беларус Негово Превъзходителство Владимир Воронкович. Обсъдени бяха възможностите за партньорство между Велико Търново и град в Беларус. Като потенциални сфери на партньорство и сътрудничество бяха определени икономическите контакти, културата, образованието и туризма.

 

07.12.2017 г. Посещение на делегация от Община Велико Търново във връзка с честване на празника на побратименият град.

 

08.01. 2018 г. Генералният консул на република Турция в град Пловдив г-н Хюсеин Ергани се срещна с кмета на Община Велико Търново Даниел Панов . На срещата бяха обсъдени широк кръг теми от взаимен интерес.

 

24.01.2018 г. Делегация от Казахстан бе на посещение в Община Велико Търново във връзка с проучване и обмен на добри практики в областта на социалните услуги.

 

02.02. 2018 г. На посещение в Община Велико Търново бе група журналисти от Азербайджан. Те посетиха крепостта Трапезица и се запознаха с хода на реализираният проект за частична реставрация и социализация на крепостта.

 

21.02-2018 г. Среща с представителите на британската общност, живеещи на територията на Област Велико Търново. В срещата взе участие и Посланичката на Обединеното Кралство нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс.

 

28.02.2018 г. Заместник кмета на общината г-н Ганчо Карабаджаков взе участие в международна конференция, провела се в побратименият град Краков – Република Полша на тема : „ Историческият град 3.0“.

 

03.03.2018 г. Заместник кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков взе участие в Международна конференция в град Краков, Република Полша на тема : „ Гражданите и посетителите- в търсене на качество и комфорт“, организирана от Световната организация на градовете с историческо наследство, в която Велико Търново членува.

 

3.03.2018 г. Най-големият туристически портал в Унгария рекламира Велико Търново. Възможностите и потенциала на Велико Търново бяха представени успешно и предизвикаха огромен интерес сред публиката и професионалистите на най-голямата Международна туристическа борса UTAZAS в Будапеща.

 

19.03.2018 г. Кметът на Община Велико Търново Даниел  Панов се срещна със студенти от четири континента, изучаващи туризъм. Студенти от Висшето училище по мениджмънт Варна се срещнаха с кмета на Старата столица и споделиха своите впечатления от успешният туристически продукт, който Велико Търново предлага.

 

11.04.2018 г. Заседание на Съвет на европейските общини и региони във Велико Търново. Участваха представители на местните власти от 30 държави в Европа. Събитието е част от програмата на Председателството на България на ЕС.

Основни теми – интеграцията на западните Балкани, бъдещето нае кохезионната и общата селскостопанска политики след 2020 г.  , условия и възможности за инвестиции.

 

12.04.2018 г. Участие на отбор на детско- юношеската школа на футболен клуб „Етър“ в международен турнир, провел се в побратименият на Велико Търново район „Зуглу“ на Будапеща – Унгария.

 

23.04.2018 г. Реализиране на проекта „Нощ на литературата“ в партньорство и сътрудничество с Австрийско Посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт „Сервантес“.

 

05.05.2018 г. Концерт на Оркестъра на въоръжените сили на САЩ в Европа, организиран от посолството на САЩ.

 

24.05.2018 г. Заместник кмета на общината проф. Георги Камарашев взе участие в Международна конференция на кметовете на тема :“Комунално – битови услуги“, провела се в Марибор, Словения.

 

22.05. 2018 г. Велико Търново бе домакин на Европейска олимпиада за отбрана и сигурност. Събитието беше част от проявите в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейски съюз.

 

23.05.2018 г. работно посещение на посланика на Република Ирландия Негово Превъзходителство г- н Майкъл Форбс.

 

15.06.2018г. Посещение на дипломатическият корпус от посланици, акредитирани в България.

 

19.06.2018 г. Реализиране на съвместно събитие с посолството на Китай : „Седмица на китайската култура – Магията на поднебесното царство“.

 

21.08.2018 г. посещение на делегация от побратименият в Китай град Сиян. Обсъдени бяха възможни проекти в областта на и развитието на отношенията между градовете- партньори.

 

09.09.2018 г. посещение на делегация от пекинският езиков университет. Обсъдено бе партньорство в областта на образованието и науките.

 

09.09.2028 г. Община Велико Търново участва в Международна конференция на „Лигата на историческите градове“, провела се в град Бурса – Турция.

 

11.09.2018 г. Кметът на Община Велико Търново прие Председателката на Народната Скупщина на Сърбия г-жа Мая Гойкович.

 

11.09. 2018 г. Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ представи Велико Търново като туристическа дестинация на Международното туристическо изложение в Москва – Русия.

 

25.09.2018 г. Посланикът на германия негово Превъзходителство г-н Херберт Саблер бе на работно посещение във Велико Търново.

 

28.09.2018 г. Официално бе представен Проектът за нов градски център на арх. Клаудио Нарди – победител в приключилият Международен конкурс.

 

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.