Национален фолклорен събор „Болярска среща“

Дата:  21-23 юли 2017 г.

Място: с. Арбанаси

Организатори: СНЦ „Лудогорие“, Община Велико Търново, Община Лясковец, Община Горна Оряховица

Националният фолклорен събор „Болярска среща“ ще се проведе на 21, 22 и 23 юли 2017г. над Петропавловския манастир , община Лясковец.

Събитието ще се състои благодарение подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. По време на фестивала ще се състои истинска автентична сватба - от първа китка, през всгляди, до сватосване и окончателно кандисване на опърничъвия бъдещ тъст. Истинско народно събитие, невиждано досега! Автентични костюми, в автентична етнографска обстановка, съчетани с автентични и неподправени песни и танци. Венчавката няма да е обикновена, а ще е възстановката на автентична хайдушка сватба. Женихът ще е Георги (Жоро) Георгиев, за когото казват, че е „будител и радетел за всичко българско и родно”, а невястата му – Ива Янчева, за която се твърди, че е „прекрасна и талантлива българска девойка, пример за подражание”.
За сватбата ще бъдат опънати месали, на които ще се настанят 4000 гости. За сватбата са поръчани 4000 глинени купи, 4000 глинени чаши, 4000 дървени лъжици, погачи, сирена и вино. Гостите на сватбата ще бъдат нагостени с боб по хайдушки, приготвен от шеф Виктор Ангелов в най-голямата Лудогорска тава на Балканския полуостров. Във фолклорната програма ще вземат участие състави от страната и чужбина.
 

Препратка

 

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.