26.02.2014 18:00

Кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица бе представена в град Равена

Кандидатурата на  Велико Търново за столица на културата бе представена  в град Равена, Италия. На срещата заедно с Варна, Пловдив и София, преминали успешно в следващия етап на престижната надпревара, делегация от работния екип на проекта участва в работната среща. Проектът на Велико Търново бе представен от Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм” в Община Велико Търново и управителя на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев.
Работната среща се проведе на три етапа, където всяка от делегациите се срещна с членовете на програмния екип „Равена - 2019”. Част от работния семинар бе и официално представяне, на което присъстваха кметът на Равена, областният управител на Емилия - Романя и посланикът ни в Италия Марин Райков.
С 19 представители на различни организации се срещна великотърновската делегация. Желание за партньорство с Велико Търново са заявили творци и културни мениджъри от италианския град. Сред обсъдените съвместни събития е проект върху творчеството на Данте Алигиери. „Той предвижда хиляди хора от всякакви възрасти да разработят проект върху стоте песни на Дантевия „Ад”. Те търсят партньорство с България, като 100 ученически паралелки от цяла Европа, в това число и Велико Търново, трябва да разработят свой проект, да го адаптират в съвременен вариант, използвайки всички жанрове – театър, литература, изобразително изкуство, музика.
Тридневен международен фестивал на литературата, който включва италиански и чуждестранни автори, е друго събитие, в което може да се включи и Велико Търново. Идеята е творци от старата столица да участват в резидентна програма в Равена, да станат част от града и да напишат нещо за него.


 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.