03.03.2014 16:00

Бизнесът на Лугано с интерес към съвместни проекти с Велико Търново

Делегация, водена от кмета на Община Велико Търново бе на двудневно посещение в град Лугано, конфедерация Швейцария, по покана на Нейно Превъзходителство г-жа Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в конфедерация Швейцария и княжество Лихтенщайн. В рамките на визитата делегацията заедно с посланика на Република България, г-жа Елица Пеева - секретар в Посолството по културните въпроси, както и с г-н Фабрицио Мион – почетен консул на страната ни в Швейцария, проведе среща с кмета на град Лугано – г-н Марко Борадори и представители на общинската администрация в града.
„Изключително сме благодарни, че днес сме Ваши домакини в Palazzo Civico, историческата сграда на нашия град и седалище на Община Лугано“, изтъкна в своята реч кметът Марко Бародори и отбеляза, че посещението е от особена значимост, тъй като то подчертава все по-голямото внимание на отношенията между Лугано и България“. Той подчерта, че Старата българска столица е много популярен и атрактивен град със своето богато културно-историческо наследство, развит туризъм, култура и изкуства, както и с големите си академични общности.
По време на срещата бяха обсъдени възможностите за ползотворен обмен и сътрудничество, по-специално в областта на икономиката, туризма и културата. Велико Търново представи своята достойна кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 година, събитие, което открива интересни възможности за развитие на проекти в областта на културата, изкуството и образованието.
В рамките на срещата бе обсъдена възможност за сътрудничество между университетите, но не само на академично ниво, а и в подкрепа на бизнеса на двата града. Домакините бяха запознати с историческият и икономически профил на Велико Търново и бе постигнато споразумение подробният анализ на малките и средни предприятия на територията на Велико Търново да бъде представен на вниманието на г-н Джорджо Марик – началник на отдел „Икономическо развитие“ в община Лугано.
В подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица 2019 фасадата на сградата на общинската администрация до знамето и герба бе закичена двуметрова мартеница, която се радваше на изключителен интерес от гражданите на швейцарския град.
Водената от г-н Даниел Панов делегация взе участие и в приема, организиран от Посолството на Република България в конфедерация Швейцария и княжество Лихтенщайн по случай Националния празник на Република България. На събитието присъстваха представители на бизнеса, науката, културата. Те имаха възможност да се запознаят с историческото и културно наследство на Велико Търново от рекламните материали, както и да станат част от инициативата “Мартеница-българският символ в Европа“, в подкрепа на кандидатурата ни за ЕСК 2019, закичвайки на реверите си специално изработените за целта бело-червените символи на здравето и просперитета.
В рамките на събитието наред с възможностите за сътрудничество в областта на културата и изкуството, бе обсъдена и възможност за сътрудничество в областта на биопроизводството - растителни и животински продукти, както и възможността за партньорски проекти в областта на електрониката и високите технологии.
По покана на кмета Даниел Панов се очаква официална делегация, водена от кмета на град Лугано, г-н Марко Бародори и педставители на местната Търговско-промишлена палата да посетят град Велико Търново през месец юни тази година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.