05.03.2014 18:00

Унгария подкрепя на правителствено ниво кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

По време на посещението на председателя на Великотърновски общински съвет г-н Николай Ашиков и заместник-кмета на Община Велико Търново г-жа Снежана Данева са договорили правителствена подкрепа от страна на Унгария за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.
Двамата са взели участие в тържественото честване в побратименият на Старата столица район Зуглу на столицата на Унгария Будапеща по повод 100 годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария. Българската общност е сред признатите малцинства на територията на Унгария, които имат свое представителство на държавно и местно ниво.
На тържествата, посветени на 3-ти март в Зуглу са присъствали президентът на Унгария г-н Янош Адер, вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, кмета на Зуглу г-н Папчак, както и посланика на България в Унгария г-жа Бисерка Бенишева.
На площад „Босняк“ в Зуглу е открита чешма-паметник в знак на почит и признателност към българските градинари, сред които и хора от Велико Търново и региона, които са положили основите на модерното земеделие в Унгария. На този площад преди 100 години е бил разположено тържището за зеленчуци.
С посредничеството на г-н Петер Харух - инициатор за побратимяването между Зуглу и Старата столица, г-н Николай Ашиков и г-жа Снежана Данева са провели официална среща със заместник-държавния секретар на Унгария г-н Чаба Лашорцай, в който той е поел ангажимент с официално писмо на държавно ниво кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата да получи подкрепа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.