11.03.2014 09:45

Холограми на културни ценности в изложба за празника на Велико Търново

Оригинална изложба от холограми на уникални културни ценности ще представи Регионален исторически музей - Велико Търново и Института по оптически материали и технологии (ИОМТ) – София. Експозицията „Ефектът  на оригинала“ е по повод 22 март, празника на Велико Търново и 145 години от създаването на Българска академия на науките. Тя ще бъде открита в 11:00ч. на 18 март 2014 г., в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
На 30 холограмни пана ще бъдат показани съкровищата на България и реликви от национално-освободителните борби. Включени са елинистически пластики, предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровище, църковна утвар, лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски.
За създаване на холограмите са използвани записи с лазерна светлина директно от оригиналните и разработени в ИОМТ-БАН висококачествени свръх дребнозърнести сребърно-халогенидни светочувствителни материали.
Изобразителната холография е едно от най-атрактивните приложения на удостоения с Нобелова награда за физика през 1971 г. метод на Денис Гобор. Холографските копия на музейни експонати се използват за научни изследвания, за запазване и популяризиране на културното и историческото наследство и на частни колекционери, без риск за оригиналите.
Изложбата ще може да се види до 17:00ч. на 23 март 2014г., с вход свободен.
 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.