13.03.2014 11:00

Любителска танцова формация „Търновска царица” участва в тържествата по случай “Тодоров ден” в град Търговище, Румъния

Любителска танцова формация „Търновска царица” град Велико Търново с художествен ръководител Георги Радев взе участие в официалната програма по случай честванията на „Конски Великден” (Тодоровден) на 8 март 2014 година в град Търговище, Румъния.
С любезното съдействие на г-жа Надежда Владимирова, директор на ОУ „Димитър Благоев” град Велико Търново и по покана на Асоциация „Заедно” на българите в Търговище, Румъния, съставът взе участие в програмата по повод празника.
Българската общност в град Търговище, Румъния населява квартал „Матей Войвода” и наброява около 3 000 души. Те с радост и нетърпение посрещнаха танцьорите от Велико Търново и техните изпълнения, посветени на  празничната програма. С танците „Северняшко настроение”, „Дряновските булки”, „Шира на мегдана”, „Черкезки ритми”, „Шопска ръченица” и песните на народната певица Соня Костуркова, танцовият състав от Велико Търново плени публиката в град Търговище, Румъния.
След представлението председателя на асоциацията на българите в Търговище, Румъния инж. Василе Костаке, благодари на търновския ансамбъл за танците и ритмите, които стоплиха сърцата на българите зад граница. След благодарствените слова, на танцовия състав в знак на благодарност бе подарена българска баница.
Празникът, който местните българи наричат „Тудорина” или „Конски Великден” бе съпроводен по традиция с конкурси – местните българи притежатели на коне, дефилираха и демонстрираха уменията на седлото. Също така те показаха и умения, свързани с пресъздаване на земеделска традиция от България – оран с кон и плуг.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.