06.04.2014 15:00

Средновековна търновска кухня предлагат заведения в дните на борсата „Културен туризъм“

Средновековна търновска кухня ще предлагат заведения в старата столица в дните на международно изложение „Културен туризъм“ по инициатива на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Ястията по адаптирани исторически рецепти ще са част от менютата на ресторантите „Щастливеца“, “Премиер“, в хан „Хаджи Николи“ от 9 до 13 април.
Почитателите на кулинарията ще могат да избират различни ястия приготвени с пилешко, заешко, телешко и агнешко месо, както и постни гозби. В рецептите има много подправки, основната сред които е пашърнака, а в други има ряпа, булгур и каменна сол.
Ястията от епохата на столичния Търноград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител  на катедра „Стара и средновековна история“ в Исторически факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Те носят атрактивни имена като „Печено по деспотски“ (с агнешки бут), телешко разсол – радостта на войника, столично пиле, каша от булгур – спасението на селяка и др. С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлата с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.
Предстои общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, със съдействието на местни ресторантьори, да наложи като марка средновековната търновска кухня и да я превърне в още една от местните туристически атракции.
      

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.