09.04.2014 16:30

Царевец, Шишмановата баня и църквата „Св. Константин и Елена” са приоритетните обекти, които ще кандидатстват за европейско финансиране тази година

На работно заседание Общинският съвет за закрила на културното наследство към Община Велико Търново определи приоритетните обекти, с които общината ще има готовност да кандидатства при отваряне на програми и механизми за финансиране от Европа.  На обществения съвет с председател заместник–кметът Ганчо Карабаджаков, се обсъдиха различни възможности и предложения за обекти, които имат необходимата изготвена документация  и могат да бъдат включени, както в общинската програма за развитие, така и в апликационната форма по кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. Също така бе коментирано и изготвянето на дългосрочна концепция за „картографиране” на съществуващи и нови културни пространства, с цел преосмисляне и реализиране на съвременни идеи, свързани с градската среда.
В съответствие с новия закон за предоставяне право на управление на общините върху исторически обекти и резервати Община Велико Търново получи за стопанисване църквата ”Св. Четиридесет мъченици”, резервата „Никополис ад Иструм” и хълма „Царевец”. Именно този нов статут на обектите бе изтъкнат от членовете на съвета при приоритизирането на обектите, за които следва да бъдат предприети стъпки по включване в програми.  Тежкото археологично състояние на обектите бе другия признак, по който бяха избрани Шишмановата баня, Царевец и  църквата „Св. Констанитн и Елена”. За Шишмановата баня е изготвено проектиране, изцяло съобразено със ЗУТ и ЗКН (Закон за културното наследство) и обекта  ще бъде включен за кандидатстване по Норвежкия финансов механизъм.
Съобразено с инвестиционната програма на общината за тази година се включват  обекти и дейности по крепостта „Царевец”. Изготвени са  проекти, които са в процес на съгласуване в Министерство на културата, като след изготвяне на количествено-стойностни сметки на практика могат да бъдат включени в различни програми за финансиране. Предвижда се за настоящата година да се проектират и реализират проекти и дейности, свързани с реконструкция и реставрация на напречната южна крепостна стена на крепостта „ Царевец”, възстановителни работи по пространството от Първа до Трета порта,  аварийно - възстановителни дейности по оригиналните зидове, също така и изготвянето на проект за актуализация на Дворцовия комплекс и мобилна товарна платформа, която значително ще улесни организирането и изнасянето на културни събития и фестивали  на историческия хълм.
Предстои на следващо заседание на съвета да бъдат обсъдени количествено- стойностни сметки по приоритетните обекти и дългосрочни обекти за проектиране, които да бъдат включени в общинския план за развитие на общината.
В Обществения съвет за закрила на културното наследство участват  членове от Постоянната комисия по образование, наука и култура към Великотърновски общински съвет, експерти от общинска администрация, архитекти, археолози, историци  и специалисти по културно-историческо наследство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.