11.04.2014 12:10

Даниел Панов посрещна официална делегация от град Бурса

Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и заместник-кмета г-жа Снежана Данева се срещнаха с делегация от турският град Бурса, водена от заместник-кмета на града г-н Абдулах Карадаа. Гостите представят града си в рамките на 11-то издание на Международно изложение „Културен туризъм“.
Даниел Панов представи пред гостите града и неговите възможности за развитие на туристическата индустрия, както и множеството предимства, които има за реализиране на съвместни бизнес проекти в много различни сфери. Бъдещото трасе на магистрала „Тракия“, което ще премине в близост до града, четирилентовият скоростен път Русе – Свиленград, който е част от трансевропейският коридор Хелзинки – Истанбул са сред доводите на Велико Търново за привличане на стратегически инвеститори.
По време на разговорите беше установено, че двата града имат много общи характеристики – богата история, реставрация на паметници на културата и на културното наследство, университетски центрове.
Кметът Даниел Панов подчерта, че освен в туризма може да се партнира и в множество други сектори в областта на бизнеса. Половината местна икономика на Велико Търново е формирана на базата на  туризма и свързаните с него услуги, логистика и транспорт. През последната година има осезаемо повишен инвеститорски интерес към Велико Търново.
Гостите подчертаха историческият факт, че Бурса е бил столица на Турция преди Истанбул. През последните 10 години градът е актуален в регионален и световен план. Стремят се към развитието на екологични индустрии. Бурса е сред здравословните градове в Турция. Голяма част от гражданите на града са със средно и висше образование.
Гостите бяха особено впечатлени от факта, че Велико Търново е много чист и добре поддържан град. Изразиха желание и готовност контактите между двата града да продължат и отправиха покана към Даниел Панов да посети град Бурса.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.