11.04.2014 10:00

Даниел Панов се срещна с г-н Едуардо Галвано – временно управляващ посолството на Бразилия

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов прие в кабинета си временно управляващият посолството на Бразилия г-н Едуардо Галвано

Дипломатът е за пръв път във Велико Търново във връзка с представяне на посолството на международно изложение „Културен туризъм“. Бразилия се представя освен като атрактивна туристическа дестинация и като страна-домакин на събитието на годината - световното първенство по футбол.
Господин Галвано е посетил е ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“, катедрата и центъра за изучаване на португалски език, срещнал се е с декана и студентите. Изрази голямото си задоволство от факта, че в университета се изучава португалски език. Поел е ангажимент за съдействие при намиране на преподаватели  по португалски език.
По време на срещата в общината кмета г-н Даниел Панов припомни участието на група от Бразилия преди две години в Международния фолклорен фестивал, както и впечатляващата и вълнуваща визита на президента на Бразилия г-жа Дилма Русеф.
Господин Галвано разгледа Мултимедийният посетителски център „Втора българска държава“ и направи обзорна обиколка на историческите забележителности на града. Той прояви интерес към туристическите посещения в града и развитието на местната туристическа индустрия. Даниел Панов го информира, че годишно града и региона са посещавани от близо милион туристи. Той отчете и впечатляващият ръст от 40% спрямо 2012 година. Освен културният е развит и конгресният туризъм, което прави туристическият сезон перманентен. 600 000 души са посетителите на музейните обекти, другата част от туристическият поток е фестивалният, шопинг и уикенд туризма.
Най-посещаваният туристически обект в България е крепостта Царевец с над 350 000 посещения. В момента се работи по възстановяване на Трапезица, археологически и реставрационни дейности текат в момента, през следващият туристически сезон, през който и там ще има атракции, достъпни за туристите.
На въпрос на Даниел Панов как двете страни си партнират в областта на бизнеса г-н Галвано отговори, че една от основните му задачи е да работи за икономизиране на нашите отношения и да способства за привличане на инвеститори. Благоприятно е географското положение на България, както и на цените на пазара на труда за развиване на съвместни бизнес проекти между двете страни. Самолетостроителна компания от Бразилия вече е сключила сделки в България. Производството на вино и СПА туризма също са възможни сфери на партньорство в областта на бизнеса между двете страни.
Възможен е обмен в областта на образованието за студенти и преподаватели. Тази културна дипломация дава много добри резултати. Даниел Панов прояви интерес към побратимяване с подходящ град в Бразилия. Той заяви, че отношенията са много по-работещи и ефективни, когато съответните градове от двете страни имат побратимени отношения. Тогава обмена и развитието на отношенията в областта на образованието, културата и науките е активен и резултатен. Господин Едуардо Галвано заяви, че ще прецени възможността да бъде намерен град в Бразилия, който е подходящ за партньорски отношения с Велико Търново и ще бъдат проведени допълнителни разговори по тази тема.
Кмета представи възможностите, които града и неговото средищно положение предлагат за бизнес, развитието на летището в Горна Оряховица, както и бъдещето на проектите за скоростният път, част от Хелзинки – Истанбул и магистрала „Тракия“, които правят града и региона още по-привлекателни за големи бизнес проекти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.