10.04.2014 14:00

Местна комисия за борба с трафика на хора

Трафикът на хора съществува – информирайте се !
„Свободата на човека не се състои в това, да може да прави
каквото иска, а  да не трябва да прави онова, което не иска.”                                                                                  
Жан Жак Русо
На 14 април, понеделник, местната комисия за борба с трафика на хора стартира информационна кампания „Пътувай разумно, работи достойно ! ” – за превенция на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Кампанията е в отговор на факта, че все повече хора стават жертви на това престъпление и е насочена най-вече към младите хора, както и към безработните, търсещи работа в чужбина.
В разгара на пролетта и началото на лятото, много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, както и младите хора, които избират студентските бригади, рискуват да попаднат на некоректни посредници, работодатели или дори познати и приятели. Последните често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите, доверието и стремежа на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си. Трудовата експлоатация е един характерен пример за това защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство.
Ето защо местната комисия стартира информационна кампания за превенция на трудовата експлоатация. За повишаване информираността на учениците, по време на кампанията, освен обучения и беседи по темата, в училищата във Велико Търново ще бъде излъчен и филма „Темида – трудова експлоатация” на предаването Темида, което се излъчва по телевизия „Bulgaria on air”, медиен партньор в тази кампания. Първото училище, в което ще се излъчи филма още в понеделник е езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”.
Освен обучения по училищата във Велико Търново, МКБТХ планира и провеждането на студентски форум, чиято цел е да събере младите хора, на които предстои професионална реализация, за да бъдат информирани за по-важните аспекти и рисковете от попадане в трафик с цел трудова експлоатация.
Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно явленията „Трафик на хора”, „Трудова експлоатация” и така да се повиши чувствителността към тях, да акцентира върху рисковете при търсене на работа, да ангажира гражданското общество, власти и институции в борбата с трафика на хора за ограничаването му на местно ниво и не на последно място - да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности !
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ПОПАДАНЕ В ТРАФИК НА ХОРА С ЦЕЛ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ ?
1. Проучете внимателно фирмата/университета/лицето, къде и при кого отивате, като се свържете с НПО, полиция, интернет, приятели и познати. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенция по заетостта – www.az.government.bg
2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане за нискоквалифицирана работа в чужбина, особено такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон.
3. Преди да заминете, погрижете се роднини и приятели да имат:
-          ваша снимка и копие на паспорта ви
-          телефона и адреса ви в чужбина
-          телефона и адреса на организацията/университета, където отивате
-          координати на посолството/консулството в страната, където отивате
-          копие от договора ви
4. Преди да заминете е препоръчително да съгласувате с роднини и приятели сигнал/фраза/изречение, които да се използват в спешни случаи, ако сте в беда.
5. Когато се съгласите да работите в чужбина, трябва да подпишете договор, в който да е указано:
-          кой е работодателят
-          къде точно ще работите
-          условията на работа/плащане/живеене
-          срокът на договора.
6. Преди да заминете, може да се обадите на посолството на България в страната, в която отивате и да попитате за актуални данни за условията на пребиваване на чужденци и за работа там
7. Да проучите координатите на българското посолство/консулство в страната, в която отивате и при нужда, ако се чувствате застрашен,  да се свържете с тях
8. Ако за да отидете в дадена страна ви е необходима виза, то тя винаги има определен срок. Трябва да проверите този срок и да знаете, че ако той изтече и сте още в чужбина, може да имате неприятности
9. Би било полезно да знаете основни фрази на езика в страната, в която отивате
10. В никакъв случай не трябва да давате документите си за самоличност, под никакъв предлог, освен на органите на реда
11. Ако се почувствате по някакъв начин застрашени в страната, в която се намирате в момента, непременно трябва да се свържете с:
-          българското посолство/консулство
-          местна полиция
-          местни, български и международни НПО
-          роднини, приятели и познати
12. Ако нямате достъп до телефон, помолете непознати хора да ви окажат съдействие (да се обадят по телефона, да оставят съобщение в най-близкото полицейско управление). Трябва да дадете по възможност личните си данни (име, от къде сте) и къде се намирате, от какво сте заплашени, за да могат властите да бъдат максимално улеснени.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.