01.05.2014 12:00

Ути Бъчваров и шеф Петров готвят край Петропавловския манастир

Ути Бъчваров и шеф Петров ще готвят край Петропавловския манастир до село Арбанаси в дните на Националния събор на овцевъдите в България от 3 до 6 май 2014 година. Двамата кулинарни спецове ще демонстрират майсторлъка си в приготвянето на традиционни за Гергьовден ястия и ще направят възстановки на стари български рецепти.
В първите два дни на събора, 3 и 4 май, от 12:00ч. до 15:00ч. ще е кулинарното шоу на шеф Петров „В търсене на изгубения вкус“. Ще бъдат показани автентични рецепти с агнешко и овче месо на повече от век, които днес почти не се прилагат. Една от атракциите ще е приготвянето на овче месо в гюм.
На 5 май от 12:00ч. до 15:00ч. Ути Бъчваров ще запретне ръкави в публично месене на гергьовски хляб, в което ще може да се включи всеки желаещ. На място ще има нощви и специални съдове за печене - подници.
Ути ще сготви най-голямата курбан чорба  и най-големия агнешки кебап в последния ден на събора 6 май. Кулинаното шоу ще започне в 10:30ч. Курбанът ще бъде забъркан в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост, а мръвката с лук ще бъде приготвена в тигана на Ути, изработен от стар локомотив. Шоуто ще бъде съпроводено със състезание между фермерите на събора по майсторско обезкостяване на агнета. Надпреварата ще дирижира Ути, който ще подбере най-крехките мръвки за своите манджи.
Над 300 изложители от цялата страна и представители на 15 браншови организации от Европа ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България. В рамките на събитието ще се проведе за втори път Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с над 2100 изпълнители, изложения на различни видове животни и млечни продукти, атрактивни фермерски състезания, алея на занаятите, нестинари, музейни експозиции, детски пленер, народни борби, вечерни хороводни програми  и още много атракции.
   

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.