04.05.2014 14:00

Над 30 000 души посетиха събора на овцевъдите в първия му ден

Георги Кръстев от Нова Загора спечели атрактивното състезане по ръчна стрижба в първия ден на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец. С овчарска ножица Кръстев острига мериносова овца за 20 минути. В състезанието, наблюдавано от над хиляда зрители, се включиха 8 участници. В оспорваната надпревара втори за 22 минути със задачата се справи Дахил Пашалов, а трети се класира Бойчо Бойчев, който майсторски свали руното на овцата за 24 минути.
Над 30 000 души посетиха събора на овцевъдите само в първия му ден 3 май. Днес, 4 май, събитието продължава с изпълненията в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който се провежда на две сцени, кулинарно шоу на шеф Петров, състезания по доене на овце и кози (15:30ч.), по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България (14:00ч.), демонстрация на производство на сирене в мини мандра (16:00ч.). Вечерта ще приключи с нестинари и народни веселби с оркестър „Плам” и специалните гости Румяна Попова, Николай Урумов и Пепи Христозова от 19:00ч.
На 5 май от 11:00ч. започват народните борби, в който ще мерят сили над 200 души, а наградата за победителя ще е живо агне. По обяд край Петропавловския манастир Ути Бъчваров ще меси публично гергьовски хляб, в който може да се включи всеки желаещ. Ще бъдат представяни и каракачански кучета от различни региони на страната. В последния ден на събора 6 май от 10:30ч. Ути ще сготви най-голямата курбан чорба и най-големия агнешки кебап. Финалът на събитието ще е награждаването на лауреатите от Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце” и хороводната програма с оркестър „Орфей", които ще продължат от 12:30ч. до 18:30ч.
Националният събор на овцевъдите в България се организира за трета по ред година от сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.