06.05.2014 10:00

Над 150 участници мериха сили в народни борби и състезание по доене на овце

Баща и дъщеря се изправиха един срещу друг в състезанието по доене на овце на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец. В надпреварата заедно с тях се включиха общо 21 души, от които 9 жени. Първи се класира Георги Кръстев от Нова Загора, който спечели и състезанието по скорошна стрижба на овца. Втори стана Иво Василев от Лехчево, който освен с останалите участници се конкурира и с 11 годишната си дъщеря Ива Василева. Четвъртокласничката бе най-малкия участник в надпреварата и получи специална награда от организаторите на Събора за запазване на традиционни умения в овцевъдството.
Въпреки непрестанния дъжд в третия ден на Националния събор на овцевъдите (5 май) над 130 участници се включиха в първите народни борби, организирани в рамките на събитието. На тепиха в различни категории мериха сили от 10 годишни деца до 40 годишни ветерани от цялата страна. Сред участниците имаше девойки, национални, европейски и световни шампиони, сред които Радослав Великов, Михаил Ганев, Иван Джорев, Николай Паслар и др.
Представители на браншови организации от Румъния, Молдова, Грузия, Турция, Македония, Словения, Чехия, Унгария, Хърватска и България участваха в кръгла маса за перспективите в овцевъдството, която се проведе в рамките на Националния събор. Обсъдени са възможностите съборът да се мултиплицира в държавите, представени на събитието, съобщи Симеон Караколев, организатор на събора и председател на Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ).

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.