06.05.2014 15:00

Над 110 00 души посетиха Националния събор на овцевъдите в България

Над 110 00 души посетиха Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до Лясковец. На Гергьовден голямата атракция бе Ути Бъчваров, който сготви курбан в исполински 1000-литров казан и агнешки кебап в тиган, направен от стар локомотив. За кебапа Ути използва 100 връзки лук, различни зелении и огромно количество агнешки мръвки, които бяха разфасовани по време на състезание по обезкостяване на агнета.
Вера Петришка от с. Оборише, община Панагюрище стана носител на първа награда за Гергьовски обреден хляб в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ от събора на овцевъдите. Първа награда в раздел „Геги и хурки“ получи НЧ „Алеко Константинов“ от с. Павелско, община Чепеларе.
На събора бяха показани и всичките 135 творби от конкурса за деца и младежи „Нарисувай“ на тема овцевъдство. Първа награда в първа възрастова група (до 9 години) спечели Доника Димитрова от Добрич, във втора възрастова група (9-13 г.) – Светлозар Данев от Стражица, а в трета възрастова група (14-25 г.) – Михаела Фирева от Летница. Специални поощрителни награди от организатора на събора Симеон Караколев получиха най-малките участници в конкурса  4-годишния Георги Андонов от Сливен и Камбурова, на 5 години от Велико Търново.
           

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.