08.05.2014 18:00

Даниел Панов се срещна с делегация от Хирошима

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов бе домакин на делегация от Хирошима. Председателят на асоциацията за приятелство „Хирошима – България" г-н Ко Имамура бе водач на групата, в която участваха и съветниците от префектурното събрание на Хирошима господата Хироши Комада, Кожи Нахакара, Саботаши Ямашита. “На срещата присъстваха и представители на дружеството на приятелство между Велико Търново и Япония г-жа Валентина Дянкова и г-н Йордан Цветанов.
Гостите от град Хирошима декларираха, че основна мисия на тяхната асоциация е да работи за утвърждаването на мира в целият свят.
Японците заявиха, че са приятно впечатлени от темповете на развитие на Велико Търново в много сектори на икономиката, транспорта, услугите и туризма. Изразиха прекрасните си впечатления от града, неговият облик и дух.
Даниел Панов представи пред гостите Велико Търново, като заяви, че близо половината от брутният регионален продукт е резултат от туризма и свързаните с него индустрии и услуги.
Гостите проявиха интерес към новостите в град Велико Търново. Кмета спомена реализираният първи етап на ВиК проекта, заяви, че предстои неговият втори етап, проекта за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Само за 2 години са реновирани сградите на 12 училища и детски градини, възстановен е Летния театър. Предстои монтиране и внедряване на нова и модерна апаратура в Онкологичен диспансер за лъчетерапия. Преработващата индустрия, лека и хранителна промишленост бяха представени като приоритетни за града и региона.
На въпрос на гостите дали Велико Търново има свой обект в списъците на ЮНЕСКО Даниел Панов представи кандидатурата на града за културен пейзаж пред световната организация за културно наследство.
Обсъдена бе възможността във Велико Търново да пристигне лицензиран преподавател по японски език, който да преподава в училищата от средният образователен курс, където има интерес към изучаването на езика.
„Град Велико Търново има контакти с град Маебаши в Япония, но е готов за партньорство и с Хирошима и очаква конкретни предложения от града за сферите, в които би могло да се развива“, декларира г-н Панов.
Кметът на Община Велико Търново предостави на делегацията писмо до кмета на Хирошима с покана да посети Старата столица в удобно за него време и да проведат разговари за възможните сфери на партньорство и сътрудничество между двата града.
През 2015 година Велико Търново ще бъде домакин на предоставена от японска страна изложба, посветена на 70 годишнината от бомбардировката над град Хирошима.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.