01.06.2012 16:38

Вицепрезидентът подкрепя изработването на законопроект за старите български столици

На работна среща с кметовете на Велико Търново, Плиска и Преслав Маргарита Попова заяви, че подкрепя изработването на законопроект за старите български столици. ТСпоред Попова трите града трябва да получат специален статут.

По думите й това може да стане, като се  прогласи в закон, че това са старите български столици, които трябва да се разпознават в България и по света като част от световното културно наследство. „Тези стари места и тази част от нашето отечество, които носят слава, които носят история, които носят дух и които носят бъдеще в областта на културата, на туризма, възраждане на духовността, на нашата идентичност, на нашето самочувствие, на нашето достолепие, трябва да бъдат обекти на по-особена грижа. В този закон ще се заложили на това - какво са били трите столици и какво могат да бъдат и какво трябва да бъдат сега с грижата и на държавата, и на общинската власт. Нашата идея е, че можем, имаме капацитет, имаме ресурс, имаме и емоционалната нагласа да изработим един кратък по своето съдържание закон,  за да знаем, че, когато дойдем в Северна и Североизточна България ще направим една достолепна културна пътека и туристите, и ние ще можем да се радваме, да се възхитим на всяка педя българска земя, от която блика история, блика дух, бликат наследство и гордост, като тръгнем от Плиска, минем през Преслав и стигнем до Велико Търново. Според мен това е една прекрасна патриотична идея”, подчерта Маргарита Попова.

Според вицепрезидента законопроектът е реално изпълним догодина, а когато стане факт може да се гласува на тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.

Инициативата за създаване на закон за градовете, които са били стари български столици, е от месец март, припомни кметът Даниел Панов. Маргарита Попова бе поканена идеята да се реализира под неин патронаж и нейни специалисти да помогнат за проектозакона при посещението й за празника на Велико Търново т.г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.