14.05.2014 16:50

Посланикът на Германия Негово Превъзходителство г-н Матиас Хьопфнер за пръв път на официално посещение във Велико Търново

Даниел Панов бе домакин при първото официално посещение във Велико Търново на Негово Превъзходителство г-н Матиас Хьопфнер – Посланик на Германия.
„Винаги съм имал сантимент към немската култура и градовете в Германия. Надявам се да има немски град, с който да работим съвместно и да сключим споразумение за побратимяване. При сходни характеристики двата града могат да работят много активно и по съвместни проекти в областта на културата и образованието“, заяви по време на срещата господин Панов. Той заяви пред посланика, че има немска общност във Велико Търново, която често работи по благотворителни каузи и подпомагат процеса по осъществяване на работещи и ефективни връзки и с представители на бизнеса в Германия.
Негово Превъзходителство благодари за радушният прием и посещение. Той отбеляза, че е приятно впечатлен от богатата история на града, осезаемото присъствие на младите хора, студентите, прекрасната атмосфера, туризма и очевидно множеството възможности за развитие и просперитет.
Посланика ще работи за установяване на приятелски отношения с подходящ град от Германия. Ще направи проучване и ще препоръча град, с който смята, че е уместно да се разговаря за партньорство в областта на културата, образованието, младежките политики, туризма и бизнеса.
Даниел Панов акцентира върху възможността за съвместна работа и проекти в областта на професионалното образование и следдипломната квалификация, в които Германия има много добър модел и постижения. Особено в хранително – вкусовата промишленост, ресторантьорството, това професионално образование и квалификация е особено важно. Работодателите в тези области често нямат средства за инвестиране в обучението на кадрите си и е необходимо да се мисли за проекти в тази област.
Кмета заяви, че за Велико Търново е особено важно да се проучи възможността да се ползва изключително успешният немски опит в тази област. Машиностроенето също е област, в която професионалното образование е важно да се възстанови, тъй като бизнесът в града и региона има нужда от тези кадри. За тези съвместни проекти може да се кандидатства и по европейски образователни програми. Това чувствително ще подпомогне процеса на намаляване на младежката безработица и ще стимулира младежкото предприемачество.
Кметът на общината заяви, че много от местните фирми са се възползвали по най-добрият начин от предлаганите възможност по „Конкурентноспособност“, за да модернизират производствените си бази и оборудване.
Профилът на туристите, проявяващи интерес към България постепенно се променя и от предимно морски се насочва към културният туризъм. Това е важно и икономически, и като имидж, че България е красива и културна страна, заяви Негово Превъзходителство.
Даниел Панов представи пред посланик Хьопфнер кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. „Бихме искали да се възползваме от опита и добрите практики на градовете в Германия, които вече са били Европейска столица на културата“, заяви кмета на Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.