14.05.2014 21:30

Посланикът на Австрия пожела на Велико Търново да се пребори за Европейска столица на културата

Предстоящото посещение на кмета Даниел Панов в град Грац е един от сериозните ангажименти, които Негово Превъзходителство г-н Герхард Райвегер посланик на Австрия бе поел към Велико Търново. Той изрази надеждата си, че двата акцента по време на посещението и в разговорите с кмета на Грац – Европейска столица на културата, и побратимяването между двата града ще бъдат неговият прощален подарък към Старата столица към края на неговият мандат в България.
Осъществяването на ефективно и работещо партньорство между Велико Търново и Грац - провинция Щирия са особено важни за мен, защото това е моята „родина“ в Австрия – сподели посланика, „Щастлив и удовлетворен съм от факта, че двата града ще работят заедно“, заяви той.
Даниел Панов заяви, че е впечатлен от забележителния начин, по който е осъществена симбиозата между новата и традиционна архитектура в Грац, устойчивите ефекти от Европейска столица на културата през 2003 г. „Това са изключително ценни, полезни и важни уроци за Велико Търново“, сподели кмета.
Посланик Райвегер заяви, че преди две години идеята за партньорство между двата града е дошла от подобното географско положение, възвишенията, характерната архитектура на двата града. Изграденият изкуствен остров на територията на града в река Мур е едно от новите постижения, които са част от модерната визия на града, като „наследство“ от Европейска столица на културата.
По време на посещението си в град Грац кмета Даниел Панов ще посети всички основни обекти, реализирани в рамките на проекта Европейска столица на културата през 2003 г.
Университета в Грац има силен фокус върху културата, историята и проучванията на Югоизточна Европа е Балканският полуостров. Ще бъдат предприети реални стъпки за установяване на партньорство между двата университета. История на Османската империя и нейното взаимодействие с Австро – Унгарската империя са обект на сериозни изследвания в университета в Грац.
Посланика поднесе своите поздравления за класирането на Велико Търново за финала за избор на Европейска столица на културата. Презентацията, направена от екипа на кандидатурата пред журито е направила силно впечатление и е нещо, което все още се коментира. Той изрази своята надежда, че Велико Търново ще успее да спечели оспорваното състезание за престижната титла.
Герхард Райвегер изрази своята благодарност към кмета за успешното реализиране и  разширяване на проекта „Дни на Австрия във Велико Търново“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.