15.05.2014 10:00

Велико Търново следва опита на Грац в кандидатурата си за Европейска столица на културата

На среща с бизнеса, организирана от кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов, търговския съветник на посолството на Австрия г-н Михаел Ангерер представи опита и ползите в град Грац от успешната реализация на проекта Европейска столица на културата през 2003 година.
В рамките на Дните на Австрия във Велико Търново г-н Ангерер представи пред бизнеса на Старата столица добрите практики и постиженията на град Грац като Европейска столица на културата. Той подчерта огромната полза и устойчивият ефект, който това домакинство е имало и има за общността и бизнес средите във втория по големина град в Австрия.
Господин Ангерер заяви своята убеденост, че Велико Търново е град достоен да спечели титлата Европейска столица на културата. Той препоръча да се има предвид опита на Грац в това, че новоизградените сгради и инфраструктура по време на проекта трябва да са в разумен обем, защото след домакинството върху градовете пада отговорността за тяхната поддръжка.
Търговският аташе на посолството на Австрия препоръча сериозно да се мисли за маркетинга на целият проект, както и за възможността съвместно с Грац да се реализира кулинарен фестивал.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари за подкрепата на посолството на Австрия за кандидатурата на Велико Търново преди повече от две години. Лично Негово Превъзходителство г-н Герхард Райвегер и г-н Михаел Ангерер са се ангажирали с тази подкрепа. Реализирани са и се работи по значими съвместни културни проекти. Дните на Австрия във Велико Търново, които се провеждат в момента също са част от тази подкрепа.
Господин Панов заяви, че очаква при предстоящото си посещение в град Грац и срещите с кмета на града да проучи възможността Велико Търново да се възползва от опита на австрийския град в изграждането на система от екологичен електрически градски транспорт, както и от опита в опазване на културно – историческото наследство в двата града.
Даниел Панов заяви, че двата града имат множество сходства и се надява да се стигне до преговори за сключване на споразумение за побратимяване между Велико Търново и Грац.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.