19.05.2014 16:30

Нова социална услуга стартира в град Велико Търново

От началото на месец май в град Велико Търново стартира дейността си нова социална услуга. „Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства”. Това е услуга предоставяна от Община Велико Търново, в  която се  предлага подкрепа при индивидуалното развитие, поддържането и придобиването на нови способности и самостоятелност за лицата с психично-здравни проблеми.
„Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства” се намира в град Велико Търново на ул. „Бузлуджа” № 1 в реновирани помещения от  сградата на „Център за психично здраве” ЕООД.
Целта на работещите в услугата специалисти е да подпомогнат личностното развитие на хората с психични разстройства, като им предлагат различни дейности и консултации, съдействащи за  тяхната интеграция и социално включване. Освен за лицата с психично здравни проблеми, в услугата се предлага и подкрепа за техните близки, чрез провеждане на срещи и консултации.
В  Центъра за социална рехабилитация и интеграция лицата с психично здравни проблеми могат да потърсят съдействие и да ползват следните услуги:
·       Психологическо консултиране;
·      Социално консултиране;
·      Социално-правно консултиране;
·      Трудотерапия;
·      Медицинско наблюдение и съдействие;
·      Консултиране на близки на потребителите по проблемите на лицата с психични разстройства;
·      Информиране и подкрепа за трудова реализация;
·      Подпомагане социалната интеграция на лица с психични разстройства, чрез развитие на мрежа за социална подкрепа;
·      Информиране за социалните услуги на територията на Община Велико Търново.
Предлаганите услуги в центъра се ползват от лицата с психично здравни проблеми (индивидуално или групово)  почасово - всеки ден или няколко пъти в седмицата/месеца съобразно техните индивидуални потребности. За да ползват услуги в  „Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства” лицата с психично-здравни проблеми е необходимо да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане ”, след което да им бъде издадена Заповед от директора на дирекцията за ползване на услугата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.