20.05.2014 15:05

Кметът на град Велико Търново се срещна с кмета на Грац

Грац за кандидатурата на Велико Търново: „Рекламата и маркетинга на събитията са в основата на успешната Столица на културата”

Кметът Даниел Панов и делегация от Община Велико Търново посетиха град Грац, Австрия в рамките на работна визита, осъществена по покана на кмета на град Грац Зигфрид Нагл и със съдействието на Негово Превъзходителство г-н Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия в България.
Основна цел на посещението бе проучване и взаимстване опита на Грац в подготовката му за Европейска столица на културата през 2003 година, когато градът е носител на престижната титла.
На срещата бяха обсъдени ключовите елементи и възможности, чрез които градът е подготвил своите специални събития и реализирал цялостната програма за тази изключителна възможност Грац да се превърне в известно и предпочитано място за културни проекти.
Господин Еберхард Шремпф – директор на „Грац 2003” и Хофман Севера от екипа на културна столица споделиха с кмета Даниел Панов приносът на Грац в моделите за реклама и маркетинг не само на кандидатурата, но и  на града като цяло. Промотирането и интегрираните маркетингови комуникации са в основата на успешната кандидатура на Грац, както за културата, така и цялостния брандинг на дестинацията. Благодарение на добре разработените модели Грац успява да промотира и изгради изцяло нов имидж и от „промишлен” се трансформира във втори по посещаемост в Австрия в туристическия и културен сектор, според Шремпф.
Важен аспект на кандидатурата е разпределението на бюджета и финансирането, който е получил изключителна подкрепа от държавата и областта в Астрия. Съфинансирането на проектите от държавата, част то културната столица са възлизали на  40 % дофинансиране, като една трета от целия бюджет е инвестиран в маркетинг и реклама. Кметът на град Велико Търново Даниел Панов от своя страна сподели опасенията си, че градът спечелил титлата в България за 2019 година стои пред невъзможността на този етап да планира не само в дългосрочен, но и в краткосрочен план не само в културата, но и инфраструктура, екология и т.н. В дискусията беше акцентирано и върху ролята на доброволците, селекцията на проектите и критериите за подбор, както и на изграждането на инфраструктура за културни събития.
Екипът на Грац 2003 представи и устойчивостта на проектите, като показа на делегацията от Община Велико Търново изградените по време на домакинството на Европейска столица на културата Музей на съвременното изкуство, специалният изкуствен остров на река Мур и детски музей.
По покана на кмета на общината в края на месец юни кметът на град Грац ше посети Община Велико Търново за осъществяване на по-задълбочени взаимоотношения в областта на културата и туризма.
Грац е вторият по големина град в Австрия с население от около 300 000 души. Известен е като студентски град със своите шест университета,  в които се обучават около 44 000 души. Градът е ежегоден домакин на много фестивали от най-различно естество. Популярен е джаз-фестът, който винаги се провежда от средата на месец юли до първата седмица на август.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.