24.05.2014 16:00

Пъстро и красиво шествие за 24 май изпълни улиците на Велико Търново

Пъстро и красиво шествие за празника на българската просвета и култура 24-ти май изпълни улиците в старата градска част на Велико Търново.
Заради подготовката на изборите за български депутати в Европейския парламент традиционното шествие тази година тръгна от прлощад „Велчова завера” и приключи в подножието на крепостта Царевец на площад „Цар Асен І”. Близо 1 500 ученици, преподаватели и директори, вървяха след иконата на Светите братя, духовните съпокровители на Европа Кирил и Методий.
Над 100 деца от подготвителните групи от детските градини във Велико Търново също изпъстряха празничното шествие. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов привества всички дейци на образованието, изкуствата, културата и науките. Той изрази благодарността на цялата общност за техният принос в това Велико Търново да продължи да бъде градът, който свято пази Сърцето и Душата на България.
„Убеден съм, че вие, с вашата кпреативност и иновативни културни проекти ще спечелите за Велико Търново авторитетната и престижна титла Европейска столица на културата през 2019 година за нашият невероятен град”, заяви г-н Панов. Председателят на великотърновският общински съвет г-н Николай Ашиков прочете решението за удостояването с награда Свети Патриарх Евтимий заслужили директори и учители и обяви носителят на награда „24 май”.
Великотърновският Митрополит Григорий благослови всички и припомни важната роля, която Велико Търново винаги е имало и продължава да има за българската духовност и просвета, култура и образование.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.