07.06.2012 14:56

Общината спира субсидирането на читалищата в Русаля, Никюп и Водолей

Заради липса на подновена регистрация община Велико Търново спира субсидирането на читалищата в Русаля и Никюп. Също без субсидия остава и читалището във Водолей, откъдето не са представили счетоводен отчет. Мярката е в резултат на извършен финансов одит на всички читалища на територията на общината, както и на дирекция „Култура”.

Констатациите на одиторите бяха обсъдени днес на работна среща с читалищните председатели, експерти от общината и самите одитори. Читалищните дейци възроптаха срещу цялата бумащина, която те трябва по закон да предоставят на три институции – на общината, на министерството на културата и на съда. Отделно недоволство буди и ограничението за членската маса, според което, за да бъде едно читалище юридическо лице, то трябва да има поне 51 регистрирани членове.

Пред такъв проблем е изправено читалището във Ветринци, което има 23 члена. Членската маса се удостоверява с копие от квитационната книга на дадено читалище, срещу което пък се обявиха председателите с мотива, че така се разпространяват лични данни. Заради множеството поставени въпроси от страна на читалищата дирекция „Култура” ще инициира нова работна среща. На нея възникналите проблеми ще се дискутират заедно с одиторите и юристите на общината.

Междувременно на днешната дискусия стана ясно, че народното събрание е одобрило на първо четене промени в законна, които ще ограничат правомощията на читалищата като юридически лица и ще дадат повече такива на кметовете. Според настоящата нормативна уредба читалищата на всеки 3 години подновяват регистрацията си в съда, за да са легитимни, а всяка година дават счетоводен отчет пред общината.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.