05.06.2014 08:40

Аплодираха театър Весел в „Малката Виена“

„Малката Виена“ всъщност е големият румънски град Тимишоара, кандидат за Европейска столица на културата през 2021 година, където преди дни се проведе международният театрален фестивал „Noi credem în poveşti” („Ние вярваме в приказки“). В рамките на деветото издание на форума бе отбелязана и 65 годишнината от създаването на театъра за деца "Мерлин" – домакин на фестивала. Търновските актьори Веселин Василев и Елка Баланова получиха специална покана да представят румънската версия на култовия си спектакъл „Храбрият оловен войник“ в самия празничен ден. Куклениците от Тимишоара изиграха брилянтното си представление „Красавицата и звярът“, а в края на честването се състоя и премиерата на петтомната история на румънския куклен театър с автор д-р Тома Ходжа.
В съпътстващата програма на фестивала театър "Весел" се оказа с доста допълнителни ангажименти и изяви. Търновци представиха пред своите колеги кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Веселин Василев проведе двучасов уъркшоп за студенти от театралната академия в Тимишоара на тема „Изразните средства на кукленото театрално изкуство“. Бъдещите актьори, провокирани от темата и предложените ситуации, взеха активно участие в множество етюди и задачи, поставени от водещия.                                             
В последния ден от театралните празници, поради големия интерес към българското участие, театър "Весел" изигра и няколко извънредни представления за деца от началните училища в града. Липсата на езикова бариера (актьорите играят спектакъла на румънски език) бе гаранция за големия успех на „Храбрият оловен войник“. Само за последните 12 месеца спектакълът е представян на 6 международни фестивала в България, Русия, Молдова и Румъния и е удостоен с награди за режисура, за актьорско майсторство и за най-добър оригинален и модерен спектакъл.
    

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.