14.06.2014 10:00

Парадът на близо 100 ловни знамена от цялата страна украси Велико Търново

Велико Търново е домакин на тържественото честване, с което се отбелязва 130 годишнина от създаването на организираното ловно движение в България.
В началото на тържествата в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ бе открита изложба под надслов „Дивото“. Показано бе оригиналното знаме на първото ловно дружество „Сокол“, създадено в Търново през 1894 г., както и множество оригинални снимки и документи от историята на ловното движение. На откриването на изложбата присъства заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков.
По-късно пред паметник “Майка България“ бяха поднесени венци и цветя на признателност и започна парадът на ловните знамена от цялата страна. Шествието бе водено от кмета на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, областния управител на града Георги Рачев, заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Илиязов Абазов, председателя на УС на Ловно рибарско дружество „Сокол 1884“ Димитър Йорданов и председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков.  
Шествието на знамената на ловните дружини и поднасянето на цветя на паметниците е възстановяване на традиция от 20-те години на XX век.
Празничната колона премина от паметник ''Майка България'' до площада пред крепостта ''Царевец''. Заедно със знаменосците в празничното шествие участваха соколари и група от ловци с кучета.
Отец Асен освети 100 знамена на ловни дружини и организации от цялата страна.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи старопрестолни грамоти по повод 130 години организираното ловно движение на ловци със заслуги за развитие на организацията. Градоначалникът официално връчи 12 грамоти на отличилите се членове. ''Общността на ловците и риболовците не е само сдружение на хората, които практикуват своето хоби, то е и много важна част от активното българско гражданско общество. Тук е мястото да изкажа благодарности за значимите обществени ангажименти, които поема и осъществява общността на ловците и риболовците'', посочи Даниел Панов. Той отбеляза, че освен най-голямата неправителствена организация в страната, движението е на практика една цивилна армия в услуга на обществото и държавата. Кметът отправи специална благодарност към организаторите на събитието, което е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 година. ''Тази подкрепа е важна за нас, не само защото ловът е не само хоби и удоволствие, той е част от нашата култура на общуване, опазването на природата и биоразнообразието'', каза още кметът. Той получи почетен плакет от Съюза на ловците и риболовците в България за неговата изключителна роля в укрепването и развитието на движението на ловците и риболовците.
Духов оркестър, прекрасните мажоретки на ЦДГ „Соня“, ансамбъл „Българче“ създадоха прекрасна празнична атмосфера на площад „Цар Асен І“. Празникът приключи с излъчване на  аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина”.
В Националната ловна организация членуват 138 дружества със 125 000 членове, като само в „Сокол 1884“ те са 1100 от Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.