15.06.2012 16:31

Велико Търново получи частици от тленните останки на генерал Гурко

Частици от тленните останки на генерал фелдмаршал Йосиф Гурко получи Велико Търново от побратимения град Твер.Те бяха връчена официално днес на кмета на общината Даниел Панов от проф. Иван Тютюнджиев, който се завърна от визита в руския град.

Даряването на частиците е уговорено още в началото на пролетта при разговори между кметовете на побратимените градове и губернатора на руската област, информира градоначалникът. Първоначално костиците ще бъдат съхранени в Катедралния храм „Рождество Богородично” до направата на саркофаг от бял мрамор. С неговата изработка е натоварен скулптор Панайот Димитров – Понката.

С церемония на 6 юли в рамките на тържествата по повод 135-ата годишнина от Освобождението на Търново частиците от тленните останки на освободителя на града ни ще бъдат експонирани временно в Регионалния исторически музей. След консултация с експерти е взето решение за постоянно да бъдат положени в параклиса „Св. Георги” , част от храма „Възнесение Господне”, в района на Руските гробища, обясни Даниел Панов.

В църквата „Възнесение Господне” предстоят вътрешни, но не малко довършителни работи, съобщи още градоначалникът. Той коментира, че след тържествата по честването на годишнината от Освобождението на Търново ще проведе среща с инициативния комитет „Св. Георги Победоносец”, ангажиран с изграждането на обителта. На нея ще бъдат по-нататъшните дейности и благотворителни мероприятия за събиране на средства за завършването на храма.

Даниел Панов информира още, че е завършен ремонтът на уличното осветление на ул. „Гурко”. Монтирани са 17 декоративни стълба, 25 конзоли за фенери и 42 декоративни фенера. Новото улично осветление ще бъде включено тази вечер, уточни кметът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.