26.06.2014 09:30

Проект „Арт лято 2014“ представя киното на НАТФИЗ

Различните видове кино, които се създават в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от студенти и преподаватели ще бъдат представени на сцената на „Арт лято 2014“ край паметник „Асеневци“. В рамките на два месеца ще могат да се видят интересни и нестандартни игрални, анимационни и документални творби, а публиката ще се срещне с някои от авторите и преподавателите в театралната академия. Независимо от скромните производствени разходи, филмите са снимани при обезпеченост с техника от последно поколение. Първите прожекции ще са на 27 юни и 6 юли 2014 година от 20:30ч.
Игралното кино е в различни формати, отговарящи на задачите, поставени в учебния процес по специалностите - режисура, монтаж, операторско майсторство за кино и телевизия, драматургия за кино и театър и кинознание. Ще бъдат показани, както екранизации на литературни творби, адаптирани в кратки игрални форми, какъвто филм е „Услугата” с режисьор Борис Николов, така и документални наблюдения, портрети и ескизи.
Особено атрактивни са анимационните филми, разработени в разнообразни техники, които студентите усвояват в процеса на обучение. В първата вечер, на 27 юни, е прожекцията на изрезковата анимация „Храс” и „Въздушният ас” – рисунка с оригинална идея и оригинална музика. Анимационният филм „5 пъти” на Симеон Сокеров ползва пет различни анимационни похвати в 2D и в 3D.
Много от филмите от игралното и документално студентско кино от НАТФИЗ са били селектирани в чужбина и имат престижни награди като филмите - адаптации „Живот със София” на режисьора. Светла Цоцоркова, прочутата „Семейна терапия” на  Петър Вълчанов и Кристина Грозева.
Част от дипломните проекти на специалност монтаж, са направо заснети на чужди езици, но в тях същественото е визуалната стихия на образите при подчинена роля на словото. Такава е лентата „Рецепта за успех” с участието на белгийски шоколатиер и български режисьор и монтажист от НАТФИЗ Георги Здравков. – филм резултат от междудържавните проекти при обучението в НАТФИЗ – 4 корнърс.
Друг подобен проект „Tri - Docs” с участие на училища за кино от три различни страни е документалните филми е „Зев” - филм с деца, но не непременно за децата. Близък по тема сред игралните филми, който ще бъде представен на 27 юни е „Палата № 4” на режисьора Димитър Димитров - парадоксален поглед към болезнената нечувствителност на съвременния индивид.
Представянето на студентското кино е по Проект „Ат лято 2014“, който се финансира по програма “Изкуство и култура“ на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата за Европейска столица на културата 2019. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.